Laatste weekend: Restauratie op zaal

10 mei 2008

Restauratie op zaalRestauratie op zaal
Restauratie op zaal 2Restauratie op zaal 2

19 februari - 18 mei 2008

De eeuwenoude gipsen replica’s van beroemde klassieke originelen, zoals de sculpturen van het Parthenon en de Zuil van Trajanus, behoorden ooit tot de pronkstukken van de museumcollectie. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen ze echter in de depots te staan waar ze beschadigd, verstoft en vervuild raakten.

Toe aan een opknapbeurt

De beelden waren hoognodig aan een opknapbeurt toe: bij het overgrote deel waren ledematen afgebroken en vrijwel alle beelden waren stoffig en vies. Bij enkele was de verflaag, die diende om ze op de marmeren en bronzen originelen te laten lijken of om vuil te verdoezelen, afgebladderd en verkleurd.

Team van specialisten

Een team van specialisten werkte drie maanden in een van de tentoonstellingszalen aan het herstel van de beelden. Het reinigen, schoonmaken, retoucheren en conserveren van de beelden is complex en tijdrovend, omdat het gips erg kwetsbaar en poreus is. De restauratoren verwijderden de vuillaag met speciale droge sponsjes. De afgebladderde verflaag werd zo veel mogelijk weer vastgezet, of verwijderd waar herstel niet meer mogelijk was. 

Te zien op tentoonstelling 

Vanaf 13 juni 2008 zijn de gerestaureerde beelden te zien op de tentoonstelling 'Beeldschoon. Meesterwerken in gips' (t/m 16 november 2008). De tijdloze schoonheid van de klassieke beeldhouwkunst en de rol van gipsen kopieën in de afgelopen vierhonderd jaar in het (kunst)onderwijs en de wetenschap komen in deze expositie uitvoerig aan bod.