Museumweekend op 5 en 6 april

11 maart 2008

MuseumweekendMuseumweekend
Museumweekend 2Museumweekend 2
Museumweekend 3Museumweekend 3
Museumweekend 4Museumweekend 4

In het museum is er tijdens het Museumweekend 2008 (5 en 6 april) een gevarieerd activiteitenaanbod. Er zijn gratis rondleidingen en films over het oude Egypte. Voor één euro kunnen kinderen een spannende speurtocht aanschaffen. Uiteraard zijn ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Hakken in het zand’ en de vaste presentaties voor het publiek geopend. Het museum is tijdens het museumweekend vrij toegankelijk en geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Rondleidingen

Speciaal voor het Museumweekend starten elk uur gratis rondleidingen langs de tijdelijke tentoonstelling ‘Hakken in het zand’ en de vaste presentaties ‘Egyptenaren’, ‘Grieken en Etrusken’, ‘Romeinen’, ‘Nabije Oosten’ en ‘Nederland’. Museumgidsen vertellen bijzonderheden en wetenswaardigheden over de topstukken uit de museumcollectie en de Oudheid.
Datum: 5 en 6 april
Locatie: Start op de verschillende afdelingen
Tijdstip: vanaf 10.30  uur start er om het uur één rondleiding (zie programma onderaan deze pagina)

Speurtochten

De kinderen kunnen met Marijn, de held uit het spannende boek Marijn in de woestijn van Daphne Deckers, op ontdekking in de afdeling Egypte. Ook zijn er speurtochten bij de afdelingen ‘Grieken’, ‘Romeinen’ en ‘Egyptenaren’.
Datum: 5 en 6 april
Locatie: verkrijgbaar bij de kassa
Kosten: 1 euro per stuk

Films over het oude Egypte

Het museum vertoont enkele spannende films over het oude Egypte (vanaf 8 jaar).
Datum: 5 en 6 april
Locatie: Filmzaal, tweede verdieping
Tijdstip: tussen 10:00 en 17:00 uur

Restauratie op zaal

Op zaterdag 5 april kunt u kijken hoe restauratoren van het museum gipsen kopieën van klassieke beelden schoonmaken en restaureren, ter voorbereiding op de toekomstige tentoonstelling 'Beeldschoon. Meesterwerken in gips'. De restauratoren beantwoorden bovendien de vragen van het publiek.
Datum: zaterdag 5 april
Locatie: Tentoonstellingszaal 'Restauratie op zaal', eerste verdieping
Tijdstip: tussen 10:00 en 17:00 uur

Programma rondleidingen

Voor deelname aanmelden bij het informatiecentrum, maximaal 25 deelnemers per rondleiding

Zaterdag:
10.30u   Egyptomania, rondleiding voor kids (8 tot 12 jaar) over de Egyptische afdeling door Noortje Polman. 11.30u   Klassieke muziek? Nee, antieke muziek! Door Noël Franken. 12.30u   Diversiteit in de Oudheid, Vreemdelingen, Barbaren en Grieken door Farnaz Farshadpour 13.30u   Requiescat in Pace,  Grafmonumenten in de klassieke oudheid door Lucas Knitel 14.30u   Leven na de dood. Hoe kwam een Egyptenaar in het Hiernamaals terecht? Door Noortje Polman 15.30u   The big five, dieren in de oudheid door Lucas Knitel

Zondag:
10.30u   Egyptomania, rondleiding voor kids (8 tot 12 jaar) over de Egyptische afdeling door Noortje Polman. 11.30u   ‘Uit den Vreemde, ‘exotische’ objecten in de Nederlandse Prehistorie’ door Drs. Luc Amkreutz 12.30u   Speelgoed in het Rijksmuseum van Oudheden door Dr. Annemarieke Willemsen 13.30u   Romeinen: mythen, keizers en oorlog, een rondeleiding voor kids (8 tot 12 jaar) over de Romeinse afdelingen door Timo Epping 14.30u   Archeologie van Nederland, van Trijntje tot Karel de Vijfde door Dr. Annemarieke Willemsen 15.30u   Klassieke muziek? Nee, antieke muziek! Door Noël Franken.