Error parsing XSLT file: \xslt\zetDescription.xslt Error parsing XSLT file: \xslt\Canonical.xslt
Error parsing XSLT file: \xslt\breadcrumb.xslt

'Oudste kerstboom ter wereld' tijdens kerst in het museum

Error parsing XSLT file: \xslt\data.xslt
Error parsing XSLT file: \xslt\Afbeeldingen.xslt

De ‘oudste kerstboom ter wereld' staat binnenkort in het Rijksmuseum van Oudheden. Het is een reconstructie van een Egyptische wandschildering van een manshoge ‘boom van lampen'. De kerstboom uit de Egyptische oudheid is vanaf maandag 22 december a.s. te bewonderen in de Tempelzaal van het museum.

Verlichting in de tempel

Enkele jaren geleden vond een onderzoeksteam van de Universiteit Leiden de schildering tijdens opgravingen in de oase Dachla. De afbeelding van de ‘boom van lampen' gaf voor het eerst nadere informatie over hoe de verlichting van Egyptische tempels er uitzag. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft bovendien een authentieke tempel uit het Egyptische plaatsje Taffeh in de entreezaal staan. De tweeduizend jaar oude stenen tempel is daarom het logische decor voor de gereconstrueerde ‘kerstboom'.

Lezing prof Olaf Kaper op 22 december

De reconstructie is in samenwerking met prof. Olaf Kaper gemaakt. Hij is hoogleraar egyptologie aan de Universiteit Leiden. Op maandag 22 december geeft Olaf Kaper een speciale, eenmalige lezing over de achtergronden en de betekenis van deze unieke vondst en de reconstructie van de Egyptische ‘kerstboom'. De lezing begint om 16.00 uur, de toegang is gratis.

Error parsing XSLT file: \xslt\Blokjes.xslt Error parsing XSLT file: \xslt\Meerpaginas.xslt

Error parsing XSLT file: \xslt\LikeTweet.xslt Error parsing XSLT file: \xslt\Disqus.xslt
Error parsing XSLT file: \xslt\Footer.xslt