Prehistorische botten onder de röntgenscanner

25 november 2008

De prehistorische grafresten worden met röntgen gefotografeerdDe prehistorische grafresten worden met röntgen gefotografeerd
Fragment van het in gips gegoten grafFragment van het in gips gegoten graf
Fragment van het in gips gegoten grafFragment van het in gips gegoten graf
Fragment van het in gips gegoten grafFragment van het in gips gegoten graf

Maandag 24 november jl. heeft de dienst Bijzondere Zoekingen van het Korps Landelijke Politiediensten in het Rijksmuseum van Oudheden met mobiele röntgenapparatuur opnames gemaakt van een prehistorisch graf. De 4500 jaar oude vondst bevat onder meer botresten van waarschijnlijk twee mensen. Dat is een bijzonderheid in Nederland, omdat van zulke oude botten doorgaans weinig overblijft in de zure zandgrond. Via de röntgenopnamen kunnen de in gips gegoten resten nader worden bestudeerd, zonder risico op schade.

Graf uit 1907 

Het graf werd in 1907 op de Veluwe, in de buurt van Niersen, gevonden door de archeoloog J.H. Holwerda, destijds conservator en later directeur van het Rijksmuseum van Oudheden. Door zijn vondst in gips te gieten, kon hij de half vergane botten veilig bergen en vervoeren naar Leiden. Na bestudering van de röntgenfoto's hopen de archeologen beter te begrijpen hoe de lichamen in de prehistorie zijn begraven en of er nog meer objecten aanwezig zijn in de gipsklomp.

  • Meer informatie over het 'graf van Niersen' vindt u op Ancestral Mounds, een website over onderzoek naar grafheuvels door de Universiteit Leiden, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden

Volkskrant
Artikel Volkskrant.nl, dd. 25 november 2008
download bestand 

Radio
Interview voor Radio Gelderland met museumconservator en projectmedewerker Luc Amkreutz over de röntgenopnamen van de grafresten, op 27 november 2008. Wilt u alvast luisteren? Klik dan op de pijl van het audiovenster, links onder de foto.
download bestand