Metropool Nineveh

26 november 2017

Fragment van een reliëf met strijders en een wagen (Collectie en foto © Musée du Louvre)Fragment van een reliëf met strijders en een wagen (Collectie en foto © Musée du Louvre)

Lucas Petit, conservator collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u mee voor een museumwandeling over de tijdelijke tentoonstelling Nineveh (20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018). Hij laat u de topstukken uit de tentoonstelling zien, maar vertelt ook over de avonturen van archeologen die in de afgelopen eeuwen de ruïnes van deze stad in Noord-Irak ontdekten en onderzochten.

Hoofdstad van een wereldrijk

Nineveh was de hoofdstad van het wereldrijk van de Assyriërs en groeide rond 700 v.Chr. uit tot een metropool. Met meer dan 100.000 inwoners was het een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Lucas Petit laat u tijdens deze wandeling de topstukken in de tentoonstelling zien, zoals de soms liefelijke, maar vaak ook wrede reliëfs die in de paleizen stonden. Aan de hand van computerreconstructies in de expositie vertelt hij hoe Nineveh er rond 700 v.Chr. heeft uitgezien. De hachelijke avonturen van archeologen die in de afgelopen eeuwen de ruïnes van de stad ontdekten komen daarna aan bod, evenals de kwetsbaarheid van het Iraaks erfgoed.

Museumwandelingen

Eén zondag in de maand leidt een van de conservatoren, restauratoren of een andere museummedewerker de bezoekers rond over een van de vaste of tijdelijke tentoonstellingen.

  • datum: zondag 26 november 2017
  • tijd: 14.00 - 15.00 uur
  • geen extra kosten (excl. entree museum)
  • verzamelpunt: Egyptische tempel in de Tempelzaal
  • aanmelden: op de dag van de wandeling, bij de kassa van het museum
  • maximaal 20 deelnemers, reserveren is niet mogelijk