Leiden International Film Festival en Nineveh

31 oktober t/m 2 november 2017

Leiden International Film Festival 2017Leiden International Film Festival 2017
Letters from BaghdadLetters from Baghdad

Tijdens het Leiden International Film Festival 2017 zijn in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden op drie avonden films in het kader van de tentoonstelling Nineveh te zien. Elke film wordt ingeleid met een korte lezing die de film met de actualiteit verbindt. 

  • data: 31 oktober, 1 november en 2 november 2017
  • aanvang lezing: 19.30 uur
  • aanvang film: 20.00 uur (einde tussen 21.30 en 22.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • entree: € 9

Voorafgaand aan de lezing is het Museumcafé geopend, na afloop is het LIFF-café in de Stadsgehoorzaal (Breestraat 60) geopend.

Film: Destruction of Memory

Documentaire van filmmaker Tim Slade over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. De film focust niet alleen op de recente vernietigingen in Syrië en Irak door IS, maar geeft ook andere hedendaagse voorbeelden. (trailer)

Film: Letters from Baghdad

De Britse Gertrude Bell (1868-1926) reisde aan het einde van de negentiende eeuw naar Irak en speelde er politiek en cultureel gezien een grote rol. Haar correspondentie geeft een bijzondere inkijk in haar ervaringen in het Midden-Oosten. Filmmakers Zeva Oelbaum en Sabine Krayenbühl maakten een portret van Bell aan de hand van filmmateriaal en haar brieven, die door actrice Tilda Swinton zijn ingesproken. (trailer)
In haar inleidende lezing laat Nicky van de Beek zien hoe enkele vrouwen erin slaagden om naar het Midden-Oosten te reizen en daar belangrijk werk te doen.

Film: Aladdin

Het is 25 jaar geleden dat de Disney-klassieker Aladdin het levenslicht zag. Het is een vrolijke animatiefilm over de arme jongen Aladdin, die per ongeluk een geest uit wonderlamp tevoorschijn tovert en met zijn hulp het hart van prinses Jasmine probeert te veroveren. (trailer)
In zijn inleidende lezing vertelt Arnoud Vrolijk, conservator Oosterse handschriften en oude drukken van de Universiteitsbibliotheek Leiden, over de komst van de 1001 Nacht-verhalen naar Nederland in de vroege achttiende eeuw en hoe mensen daarop reageerden.


Over het Leiden International Film Festival
Sinds de oprichting in 2006 is het Leiden International Film Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste filmfestivals in Nederland voor films op het grensvlak van arthouse en mainstream cinema. Het programma in 2017 bevat rond de honderd films van over de hele wereld.