Fascinatie voor Persepolis

9 januari 2018

Persepolis, getekend in de negentiende eeuwPersepolis, getekend in de negentiende eeuw

Corien Vuurman, foto- en cultuurhistoricus, geeft een lezing over de Europese perceptie van de indrukwekkende monumenten van Persepolis. Ze houdt de lezing in het kader van de tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis, die te zien is t/m 25 maart 2018.

Markante reizigers, fotografen en onderzoekers

Persepolis staat bekend als een van de fascinerendste archeologische sites uit de antieke wereld. De ruïnes van dit Achaemenidische paleiscomplex in het zuiden van Iran maken nog steeds een overweldigende indruk op bezoekers. Corien Vuurman vertelt in haar lezing over markante Europese reizigers, fotografen en onderzoekers die Persepolis in vroegere tijden hebben bezocht, en hun bijdrages aan het onderzoek naar deze plaats. Ze beleefden een historische sensatie als ze voor het eerst de grootse afmetingen en de schoonheid van de monumenten aanschouwden. Voor velen was dit de aanleiding om over de monumenten te schrijven, of ze te tekenen en te fotograferen. Op deze manier kwamen ze tot een beter (kunst)historisch inzicht van Persepolis, de 'stad van de Perzen'.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 9 januari 2018
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing