Tussen tempel en klooster

2 mei 2017

Het Antoniusklooster in EgypteHet Antoniusklooster in Egypte
Egeria-lezingEgeria-lezing

In de derde editie van de jaarlijkse Egeria-lezing gaat Jacques van der Vliet (Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Leiden) met Egeria op stap in het vroegchristelijke Egypte. Hij vertelt wat christelijke pelgrims en toeristen in de vierde eeuw na Chr. konden tegenkomen en hoopten te zien op hun reis door Egypte.

  • datum: dinsdag 2 mei 2017
  • tijd: 20.00 - 21.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • toegang: gratis
  • aanmelden: via het aanmeldformulier onderaan deze pagina

Tussen tempel en klooster

De meeste bezoekers van het moderne Egypte krijgen naast de oudheden van het faraonische verleden ook wel iets van het christelijke Egypte te zien. De beroemde woestijnkloosters, bijvoorbeeld, die nog altijd bewoond worden, of de kerken van Koptisch Cairo. Ook in de late oudheid bezochten christelijke pelgrims en toeristen, zoals Egeria, Egypte. In de tijd van Egeria, de tweede helft van de vierde eeuw, waren de meeste oude tempels nog in bedrijf, maar kende Egypte ook een geheel nieuwe trekpleister, de eerste monniken. Door virtueel met de toeristen van toen mee te reizen ontdekken we niet alleen wát ze er zagen, maar ook hóe ze Egypte zagen en wat ze er hoopten te vinden. 

Jacques van der Vliet

Prof. dr. Jacques van der Vliet is bijzonder hoogleraar Godsdiensten van het oude Egypte aan de Radboud Universiteit Nijmegen en universitair docent Koptisch en Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Hij publiceert over vrijwel alle aspecten van het christelijke Egypte, in het Nederlands onder meer over gnostiek (Het Evangelie van Judas, 2006) en de Koptische taal.


Egeria-lezing
De Egeria-lezing is een jaarlijkse lezing over religie en cultuur in de Late Oudheid, het vroege christendom en het antieke jodendom. De reeks startte in 2015 en wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, de leerstoel Geschiedenis en Cultuur van het Antieke Jodendom en het Vroege Christendom, het Leidse Instituut voor Geschiedenis, het Leiden University Institute for History en het Leiden University Center for the Arts in Society.

Egeria: een dame op reis
Egeria was een hoog opgeleide en rijke dame uit Galicië, die rond 380 naar het oosten van het Mediterrane gebied reisde. Ze voelde zich door God geroepen tot deze riskante onderneming, maar deed het ook uit nieuwsgierigheid. Egeria's reisverhaal is grotendeels bewaard gebleven en het is één van de zeer weinige teksten uit de Oudheid die door een vrouw is geschreven.


Aanmelden

  • Vul onderstaand formulier in en klik op 'versturen'
  • Velden met een * = verplicht invullen
  • U ontvangt een e-mail ter bevestiging van uw aanmelding
  • Het kan een aantal seconden duren voordat u ziet dat het formulier wordt verzondenIk wil graag de e-mailnieuwsbrief van het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen over: