Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk

14 november 2017

Reconstructie van de stad Nineveh (tekening © Kais Ishak)Reconstructie van de stad Nineveh (tekening © Kais Ishak)
Cilinder met tekst in spijkerschrift (Collectie: The Trustees of the British Museum)Cilinder met tekst in spijkerschrift (Collectie: The Trustees of the British Museum)

Lucas Petit, conservator collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden, houdt een lezing over de archeologie van de fascinerende stad Nineveh. Hij geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Nineveh, die te zien is van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018.

De lange weg naar hoofdstad van een wereldrijk

Nineveh staat natuurlijk bekend als de hoofdstad van het Nieuw-Assyrische rijk, een land dat zich uitstrekte van Egypte tot Iran, en van Turkije tot op het Arabische schiereiland. Maar onder de resten van de prachtige Assyrische paleizen van Nineveh ligt meer dan vijfentwintig meter aan bewoningslagen. Het zijn de archeologische resten van vroegere nederzettingen die teruggaan tot het zesde millennium v.Chr. Veel van die vroege ontwikkelingen hebben ertoe bijgedragen dat Nineveh rond 700 v.Chr. de grootste stad ter wereld kon worden. Aan de hand van bekende en minder bekende vondsten wekt Petit in deze lezing de indrukwekkende stad Nineveh langzaam tot leven, tot aan het moment dat in 612 v.Chr. aartsvijanden de stad met de grond gelijk maken. Zoals archeologen hebben aangetoond, werd daarbij niemand gespaard.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 14 november 2017
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing