Al 200 jaar van nu

25 april t/m 2 september 2018

Tentoonstelling 'Al 200 jaar van nu'Tentoonstelling 'Al 200 jaar van nu'
Klassieke beelden in een tentoonstellingszaal in 1930Klassieke beelden in een tentoonstellingszaal in 1930
Klassieke beelden in een tentoonstellingszaal anno nuKlassieke beelden in een tentoonstellingszaal anno nu

Al 200 jaar van nu is een grote overzichtstentoonstelling van tweehonderd jaar geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden, opgericht in 1818. In deze jubileumexpositie wandelt u door twee eeuwen museumgeschiedenis, hoort u verrassende verhalen en ziet u zeshonderd objecten die een opvallende rol in de museumgeschiedenis hebben gespeeld.

Tweehonderd jaar RMO: 1818 - 2018

De tentoonstelling geeft een opmerkelijk kijkje op de veranderende wereld tussen 1818 en 2018 en de manier waarop het museum daarin mee veranderde. Het verhaal krijgt gestalte met een mix van voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die in de loop der tijd naar andere musea zijn verhuisd. Tot die laatste categorie behoren bijvoorbeeld Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en beeldhouwwerk uit de schatkamer van de Sint Servaas in Maastricht. Speciaal voor Al 200 jaar van nu keren ze tijdelijk terug naar het Rijksmuseum van Oudheden.

Onbekende juweeltjes en oude bekenden

Uit de eigen collectie komen talrijke depotvoorwerpen die voorheen nooit in het museum te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws 'Romeins' Venusbeeld. Maar u staat ook oog in oog met het in 2017 verworven prehistorische 'zwaard van Ommerschans' en het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens (1793 - 1835).

Bijzondere verhalen en belevenissen

Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod in de jubileumtentoonstelling. U maakt de eerste archeologische opgravingen in Nederland mee (in 1827 door het museum) en hoort verhalen over het onderbrengen van het grootste deel van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vrolijke noot is de beroemde 1-aprilgrap uit 1993, over de mummie van wie het hart weer zou kloppen. 


In 1818 werd het Rijksmuseum van Oudheden opgericht door koning Willem I, in eerste instantie als 'archeologisch kabinet' van de Universiteit Leiden. Met slechts 150 Griekse en Romeinse beelden ging het museum twee eeuwen geleden van start. Tegenwoordig is het een levendig museum en podium voor de oudheid, met 200.000 bezoekers per jaar en een rijke, veelzijdige verzameling. 


Historisch Nieuwsblad is mediapartner van de tentoonstelling Al 200 jaar van nu

Feestjaar 2018

In 2018 is het feest in het Rijksmuseum van Oudheden: dan bestaat het museum tweehonderd jaar. Dat wordt gevierd met vele feestelijke activiteiten, zoals een lichtshow op de Egyptische tempel in de centrale hal en tweehonderd kleinschalige events voor de echte liefhebbers van het museum en de oudheid.

Gratis rondleidingen

Bij de jubileumtentoonstelling worden in juli, augustus en september gratis rondleidingen aangeboden. Een ervaren gids laat u in de rondleiding 200 jaar RMO de hoogtepunten van de tentoonstelling zien. Om u te verzekeren van een plek bij de rondleiding is reserveren noodzakelijk. 

Activiteiten en extra'sLezingen, rondleidingen en 'de rode draad'
JubileumboekRijksmuseum van Oudheden - Een geschiedenis van 200 jaar
200 jaar, 200 eventsVier de oudheid met kijkjes voor en achter de schermen
PostzegelsTien jubileumpostzegels door PostNL
LichtshowSpectaculaire presentatie over 200 jaar RMO
Wat kunt u zien? Een greep uit de voorwerpen in de tentoonstelling