Resultaten
-
Tentoonstelling
Bronstijd
GROTE TENTOONSTELLING | Overzicht van de bronstijd in Nederland (2000-800 v.Chr.) en Europa, met spectaculaire offergaven, machtige rituele zwaarden en kostbare voorwerpen van de bronstijd-elite. | T/M 16 MAART 2025
-
Tentoonstelling
Op jacht naar Doggerland
MINI-TENTOONSTELLING | Vitrine met een recente aanwinst: een collectie van 249 prehistorische spitsen die op het strand van de Eerste Maasvlakte zijn gevonden door het amateurarcheologen-echtpaar Meuldijk-Slabbekoorn. | T/M 15 DECEMBER 2024
-
Tentoonstelling
Vondsten uit Fort Vechten
KLEINE TENTOONSTELLING | De honderd meest bijzondere objecten uit Fort Vechten, een van de belangrijkste en grootste Romeinse forten in Nederland, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker en luxe aardewerk. | T/M 5 JANUARI 2025
-
Tentoonstelling
Het werk van de assyrioloog
MINI-EXPOSITIE | De geschiedenis van het oude Nabije Oosten is geschreven op honderdduizenden kleitabletten. In deze mini-expositie ziet u hoe assyriologen de verschillende soorten spijkerschrift op kleitabletten lezen. | T/M 3 NOVEMBER 2024
-
Tentoonstelling
Slim omgaan met geld
Geld was in de derde eeuw na Chr. meer dan een betaalmiddel voor Romeinse keizers. Muntgeld was ook een middel om hun ideeën wereldkundig te maken: een soort propaganda via munten. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
De paarden van Luristan
Al millennia lang hebben mensen een bijzondere band met paarden. In deze web-expositie ziet u hoe mens en dier samenleefden in het Iraanse Zagros-gebergte, ten tijde van de eerste wereldrijken, in de 10de tot 6de eeuw v.Chr. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Culturele interactie
Wanneer mensen door reizen, handel of kolonisatie met elkaar in contact komen, beïnvloeden ze elkaar. Dit was in de oudheid niet anders. In deze web-expositie staat culturele interactie in verschillende gebieden centraal. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Zaten de Romeinen er warmpjes bij?
Hoe zat het in de oudheid met verwarmingen, winterkleding en klimaat? De voorwerpen in deze web-expositie geven een beeld van onder andere de badhuizen, kleding en voornaamste energiebronnen van de Romeinen. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
De vergeten stad der verwondering
Tom Buijtendorp schreef het boek 'De vergeten stad der verwondering', over de zoektocht naar het Romeinse Forum Hadriani, en maakte er een web-expositie met objecten uit de museumcollectie bij. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Seeing Stars
Al vroeg in hun geschiedenis keken de oude Egyptenaren naar hemellichamen. Niet alleen de zon, maar vooral ook de sterren stonden volop in hun belangstelling en speelden een belangrijke rol in hun religie en dagelijks leven. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Mummiekisten
Ontdek waarom de (rijke) Egyptenaren kisten voor mummies maakten en hoe ze in elkaar steken. Behalve de teksten, hiërogliefen, afbeeldingen en tekens onderzoeken specialisten ook de gebruikte materialen en technieken. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Werk in het oude Egypte
Objecten uit de collectie geven een beeld van de veelzijdige wereld van werk in het oude Egypte. Sommige beroepen kennen we nog steeds, zoals bakker en timmerman. Andere zijn ons onbekend, zoals professionele rouwdragers. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Bronnen van de geheime oorsprong
Voor de Egyptenaren speelde het oosten, plaats van de opkomende zon, een belangrijke rol. Dat is in het museum beleefbaar via de restanten van tempels en grafcomplexen die ook figureren in het boek 'De geheime oorsprong'.
-
Tentoonstelling
Beelden met fantoompijn
De Egyptische beelden die u in het museum ziet, zijn vaak niet compleet. Ze missen een neus, arm, been, geslachtsorgaan, hoofd of zelfs hun complete romp. Hoe komt dat? Lees de verhalen die achter deze verminkingen schuilen. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Een scherp oog
Persoonlijke verhalen van conservator Ruurd Halbertsma over aankopen en schenkingen voor de museumcollectie die in de afgelopen decennia vanuit allerlei hoeken en gaten op zijn weg kwamen. (Alleen online te zien.)
-
Tentoonstelling
Koning Urzana’s Assyrische struisvogels
Urzana, koning van Musasir, liet rond 720 v.Chr. een prachtig rolzegel maken door de beste zegelsnijders van Assyrië. Niet lang daarna verovert het Assyrische leger zijn stad, plundert zijn schatkamer en gijzelt zijn familie. (Alleen online te zien.)