Resultaten
-
Museumkennis
10. Goede en slechte keizers
Het Romeinse rijk werd vanaf de 1ste eeuw v. Chr. geregeerd door keizers van een sterk wisselend kaliber. Sommigen brachten voorspoed, vrede en stabiliteit. Anderen gingen zich te buiten aan grootheidswaanzin, seksuele uitspattingen en sadisme.
-
Museumkennis
9. Eten en drinken
De grote verschillen tussen arm en rijk waren ook aan de Romeinse eettafels duidelijk te zien: buitensporige gastmaaltijden in welgestelde kringen versus de armen die zich moesten behelpen met het schaarse voedsel dat ze hadden.
-
Museumkennis
8. Mythen
Mythische verhalen zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de oude Romeinen. Ze handelen over het ontstaan van Rome of over de deugdzaamheid van de vrouw. Sommige legendes hebben een blijvende betekenis gekregen.
-
Museumkennis
7. Religie
Het Romeinse rijk heeft een dynamische religieuze ontwikkeling doorgemaakt. Eeuwenlang was het heidense veelgodendom overheersend, tot de joden en de christenen aan de poorten van de staatsgodsdienst begonnen te rammelen.
-
Museumkennis
6. Samenleving
De Romeinse maatschappij kenmerkte zich door rangen en standen en grote verschillen tussen arm en rijk. Toch was het een goed georganiseerde samenleving, met een belangrijke rol voor de stem van de volk.
-
Museumkennis
5. Leger
De Romeinen beschikten over een indrukwekkend leger waartegen geen kruid gewassen was. De soldaten waren goed geoefend, zwaar bewapend en vaak sterk gemotiveerd.
-
Museumkennis
4. Kunst
Bij de overgang van republiek naar keizertijd begon de Romeinse kunst een eigen karakter te krijgen. In de periode daarvóór was de Griekse schilderkunst nog dominant. In de architectuur toonden de Romeinen zich ware meesters.
-
Museumkennis
3. Economie
Het voornaamste bestanddeel van de Romeinse economie was de landbouw. Daarnaast bloeide de economie sterk op dankzij de talrijke oorlogen die de Romeinen voerden. Met het geldstelsel ging het soms wat minder.
-
Museumkennis
2. Inleiding
Het Romeinse rijk kende een bescheiden begin op de plek waar later de stad Rome zou verrijzen. Uiteindelijk ontwikkelde het zich tot een ongekende grootmacht waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn in Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië.
-
Museumkennis
1. De voorwerpen
Tweeëntwintig voorwerpen uit de collectie, met o.a. beelden van keizers, een sarcofaag die ooit eigendom was van schilder Peter Paul Rubens, en prachtig gemaakte parfumflesjes en servies van glas.
-
Museumkennis
5. Geloof en mythologie
De dood en het hiernamaals waren voor de Etrusken van grote betekenis. Dat werd nog eens onderstreept door de duizenden grafkamers die in het voormalige Etrurië zijn gevonden.
-
Museumkennis
4. Kunst
Lange tijd werd aangenomen dat de Etrusken regelrechte imitaties maakten van Griekse kunstvoorwerpen. Maar Etruskische kunst had een geheel eigen karakter.
-
Museumkennis
3. Symposia
Net als de oude Grieken organiseerden de Etrusken symposia of drinkgelagen waar niet alleen werd gedronken, maar ook beschaafd werd gepraat en gebeden.
-
Museumkennis
2. Inleiding: de Etrusken
Over de Etrusken is betrekkelijk weinig bekend. Mogelijk behoorden ze tot de Italische volken die zich rond de 11de of 12de eeuw v.Chr. in Italië vestigden. Eeuwen later vormden ze een machtige staat.
-
Museumkennis
1. De voorwerpen
Eenentwintig voorwerpen uit de collectie, waaronder askisten met mythische verhalen, voorbeelden van de legendarische Etruskische bronskunst en gouden sieraden die hun gelijke niet kennen.
-
Museumkennis
10. Seks
De oude Grieken staan erom bekend dat zij vrijmoedig omgingen met seks. Homoseksuele contacten waren geaccepteerd en werden soms zelfs aangemoedigd. Maar er waren wel regels.