Museum brengt oudheid en archeologie tot leven

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. In 2018 bestond het museum tweehonderd jaar.

Collectie

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bestaat uit circa 180.000 objecten, verdeeld over vier verzamelgebieden:

  1. Egypte en Nubië
  2. Klassieke Oudheid (Grieken, Romeinen, Etrusken)
  3. Oude Nabije Oosten
  4. Nederland (prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen)

Bezoekcijfers

Jaarlijks bezoeken gemiddeld zo’n 200.000 mensen het museum.

Tijdelijke tentoonstellingen

In het museum kunt u de hoogtepunten uit die verzamelingen het hele jaar door zien op de vaste tentoonstellingen. Daarnaast organiseren we tijdelijke tentoonstellingen die gerelateerd zijn aan de vaste collectie. Deze zijn meestal samengesteld met objecten uit de eigen collectie en bruiklenen van andere musea, variërend van gespecialiseerde Nederlandse musea of collecties tot internationaal gerenommeerde musea.

Egyptische collectie

De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties in de wereld. Tot die verzameling behoort ook het grootste topstuk: de tweeduizend jaar oude Egyptische tempel uit het dorp Taffeh. De tempel is een geschenk van Egypte aan de Nederlandse bevolking, als dank voor de steun bij een UNESCO-reddingsoperatie in de jaren zestig van de vorige eeuw. In de entreehal van het museum kunt u dit indrukwekkende monument van alle kanten bekijken.

Wie zijn wij Museum Egyptische tempel Tempelzaal

Wie zijn wij Museum Griekse vaas met Achilles

Activiteiten voor iedereen

Voor een breed publiek van alle leeftijden worden het hele jaar door activiteiten in het museum georganiseerd, variërend van talloze lezingen tot kinderactiviteiten in de schoolvakanties en diverse muziekuitvoeringen.

Onderwijs

Jaarlijks bezoeken vele groepen en klassen uit het primair– en voortgezet onderwijs het museum. Voor hen worden elk jaar museumlessen op maat ontwikkeld, evenals lesmateriaal voor in de klas. In 2015 ontvingen we in totaalruim 20.000 leerlingen.

Wetenschap

De conservatoren van het Rijksmuseum van Oudheden zijn actief op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zowel op nationaal als internationaal niveau. Bijvoorbeeld:

Geschiedenis museum

Het Rijksmuseum van Oudheden is opgericht in 1818, in eerste instantie als ‘archeologisch kabinet’ van de Universiteit Leiden. De eerste directeur was Caspar Reuvens, pionier op het gebied van de archeologie. In de negentiende eeuw groeide de collectie met vooral voorwerpen uit de Klassieke Oudheid en het oude Egypte. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het museum de enige officiële opgravingsinstantie in Nederland. Sinds 1 juli 1995 is het museum een zelfstandige stichting die het archeologische deel van de rijkscollectie beheert en tot taak heeft deze voor een groot publiek toegankelijk te maken.

Huidige organisatie

De huidige directeur van het Rijksmuseum van Oudheden is Wim Weijland. Er werken circa zeventig mensen in dienst van het museum, waarvan het merendeel op parttime-basis. Daarnaast wordt gewerkt met een even groot aantal stagiairs en vrijwilligers. Diverse freelancers en bedrijven verrichten werkzaamheden in opdracht. In de jaarverslagen leest u meer over de organisatie en in de jaarrekening over het financiële cijfers.