Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Annemarieke Willemsen

Annemarieke Willemsen is conservator collectie Nederland Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden. Ze houdt deze avond een lezing over middeleeuwse tuinen in het christelijke Europa en het islamitische oosten. Ze vertelt over de verschillende soorten tuinen in hun historische, kunsthistorische, literaire en archeologische context, met extra aandacht voor tuinen in middeleeuwse handschriften. Ook geeft ze een kijkje achter de schermen bij de realisatie van de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen.

  • datum: dinsdag 14 mei 2019
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Nuttig en/of aangenaam

Een tuin is een omheind stuk grond, afgebakend van de wilde natuur, waar water en schaduw is, beplant met bloemen en bomen. Er bestaan in de middeleeuwen en renaissance verschillende soorten tuinen. Sommige zijn nuttig, zoals kruidentuinen, groentetuinen en wijngaarden. Andere zijn vooral aangenaam, met bloemen, pergola’s, bomenlanen en fonteinen. In de praktijk bevatten de meeste tuinen zowel nuttige als aangename delen, zeker bij kastelen en paleizen, waar de tuin een statussymbool is.

West en oost

In de periode van ongeveer 1200 tot 1600 zijn er veel overeenkomsten tussen tuinen in het christelijke Europa en het islamitische oosten. Europese kloostertuinen zijn gebaseerd op Perzische vierdelige tuinen (chahar-bagh). In beide cultuurgebieden zijn tuinen symbolen van het goddelijke, is er poëzie over rozen en liefde in de tuin en worden wereldlijke én hemelse vorsten afgebeeld in een besloten hof. Bovendien stellen christenen én moslims zich het paradijs voor als een prachtige tuin.

Handschrift_meimaand_Middeleeuwse_tuinen

Handschrift uit een gebedenboek: een liefdespaar in de maand mei, (ca. 1500).

Bezoek ons: