Lezingen en familieactiviteiten

In de oudheid waren in het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten diverse schriftsystemen in gebruik, waarvan de meeste inmiddels ontcijferd zijn. Tijdens de Week van het oude schrift (8 t/m 16 september 2022) staat de rijke schrifttraditie uit deze regio centraal. Experts geven lezingen over allerlei soorten schrift, er zijn familie-activiteiten in de Tempelzaal en u kunt bijzondere museumobjecten over schrift digitaal leren kennen.

  • data: 8 t/m 16 september 2022
  • aanvang lezingen: 15.00 of 17.15 uur (aanmelden verplicht)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (geen livestream-uitzendingen)
  • entree: lezingen gratis | familieactiviteiten gratis (excl. museumentree volwassenen)

Tweehonderd jaar hiërogliefenschrift ontcijferd

Op 14 september 2022 is het precies tweehonderd jaar geleden dat het abc van het Egyptische hiërogliefenschrift werd ontcijferd door de Franse taalkundige Jean-François Champollion. Met zijn vijftien jaar durend onderzoek legde hij de basis voor de egyptologie als wetenschap. Om die reden organiseren Rijksmuseum van Oudheden, Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), Taalmuseum en digitaal platform Things That Talk de Week van het oude schrift.

Familieactiviteit over Egyptische hiërogliefen

Het Taalmuseum organiseert een activiteit voor families met kinderen in de Tempelzaal. Het staat in het teken van Egyptische hiërogliefen.

Lezingen over schrift

Experts geven lezingen over bekende, maar ook minder bekende schriften – en natuurlijk de talen waarin ze werden gebruikt.

Lezingenprogramma

De lezingen kunt u uitsluitend in het museum bijwonen. Er zijn geen livestream-uitzendingen.

Schrift digitaal

Het digitale platform Things That Talk brengt het verhaal achter een aantal bijzondere ‘oud schrift’-objecten tot leven. De voorwerpen zijn geselecteerd door de sprekers van de lezingen en komen uit de collectie van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en het Rijksmuseum van Oudheden.

Peftjaoeneith hiërogliefen Week van het oude schrift

Hiërogliefen op de mummiekist van Peftjaoeneith

cilinder spijkerschrift blog

Spijkerschrift op een cilinder (605-562 v.Chr.)