Lezingen door experts
In de oudheid waren in het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten diverse schriftsystemen in gebruik, waarvan de meeste inmiddels ontcijferd zijn. Tijdens de derde editie van de Week van het oude schrift (12 t/m 19 september 2024) staat de rijke schrifttraditie uit deze regio’s centraal. Experts geven zes lezingen over bekende, maar ook minder bekende schriften en de talen waarin ze werden gebruikt.
- data: donderdag 12 t/m donderdag 19 september 2024
- tijd: 17.00 – 18.00 uur
- locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (geen livestream-uitzendingen)
- entree: gratis (aanmelden verplicht)
Lezingenprogramma
- Donderdag 12 september, 17.00 – 18.00 uur
Toon Sykora (Rijksmuseum van Oudheden) houdt de jaarlijkse Champollion-lezing over het creatieve samenspel tussen beeld en taal in het oud-Egyptische hiërogliefenschrift.
» meer informatie en aanmelden - Vrijdag 13 september, 17.00 – 18.00 uur
Koen Wylin (Universiteit Gent) vertelt over de ontwikkeling en uitspraak van het Etruskisch, dat zowat de best gedocumenteerde taal uit het vroege Italië blijkt te zijn.
» meer informatie en aanmelden
- Maandag 16 september, 17.00 – 18.00 uur
Mark de Kreij (Radboud Universiteit Nijmegen) neemt u mee naar de wereld van de wetenschap en kunst van het terugvinden van verdwenen schrift, zoals Grieks.
» meer informatie en aanmelden - Dinsdag 17 september, 17.00 – 18.00 uur
Tijdens een duo-lezing bespreken Alwin Kloekhorst (Universiteit Leiden) en Willemijn Waal (Universiteit Leiden) Kalašma en Kaška, twee nieuw ontdekte spijkerschrifttalen uit Anatolië.
» meer informatie en aanmelden - Woensdag 18 september, 17.00 – 18.00 uur
Olaf Kaper (Universiteit Leiden) introduceert de hiërogliefen uit de Romeinse havenstad Berenike. Ze blijken een nog niet eerder gevonden vorm van het Egyptische schrift te zijn.
» meer informatie en aanmelden
- Donderdag 19 september, 17.00 – 18.00 uur
Pieter Houten (Universiteit Nottingham) vertelt over palaeo-hispaanse schriften: schriften en talen van Spanje en Portugal uit het eerste millennium v.Chr., die eruit zien als een soort runen.
» meer informatie en aanmelden
De lezingen kunt u uitsluitend in het museum bijwonen. Er zijn geen livestream-uitzendingen.