Overzicht activiteiten Rijksmuseum van Oudheden
De zestiende Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023) heeft als thema Revolutie en de oudheid. De revoluties variëren van drastische omwentelingen in de oudheid zelf (van politieke, sociale, economische, culturele of intellectuele aard) tot revoluties in ons eigen denken over de oudheid. Baanbrekende wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van dendrochronologie, C14-datering en DNA-onderzoek spelen hierin een grote rol.
Gratis activiteiten
Alle lezingen, studiemiddagen en workshops in het Rijksmuseum van Oudheden zijn gratis te bezoeken, tenzij anders aangegeven. Als vanouds wordt het startschot voor de Week van de Klassieken gegeven in het Rijksmuseum van Oudheden, met o.a. de openingslezing en de Ken-uw-Klassieken Pubquiz op donderdag 23 maart.
Andere locaties in het land
Ook het Allard Pierson (Amsterdam), Tresoar (Leeuwarden), Addisco Onderwijs (Hilversum) en Nederlands Klassiek Verbond (NKV) organiseren diverse activiteiten. Het aanbod op andere locaties in het land, vindt u op www.weekvandeklassieken.nl. Een deel van het programma is ook online te volgen.
Programma Rijksmuseum van Oudheden
Blog/vlog: Wegen naar Rome
Dagelijks een nieuw blog of vlog op de website over inspiratiebronnen: games, boeken, films, etc. over de oudheid die wetenschappers uit verschillende disciplines inspireren, emotioneren of fascineren.
- doorlopend 23 maart t/m 2 april 2023
- in samenwerking met dr. Renske Janssen (Universiteit van Edinburgh) en redactie Wegen naar Rome
- bekijk de blogs en vlogs
(DOCENTEN) Hermaion-studiemiddag
Hermaion is een educatieve uitgeverij op het gebied van Klassieke talen en cultuur. Deze middag biedt een gevarieerd programma rondom hun nieuwe boeken en publicaties.
- donderdag 23 maart 2023
- tijd: 13.45 – 16.30 uur
- in samenwerking met Uitgeverij Hermaion
- meer informatie en aanmelden
VOLGEBOEKT | Ken-Uw-Klassieken Pubquiz
De twaalfde editie van de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz wordt ook in 2023 in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden gehouden. Doe mee met en test uw kennis over de oudheid, onder leiding van quizmaster Fik Meijer.
- donderdag 23 maart 2023
- tijd: 19.00 – 23.00 uur
- in samenwerking met tijdschrift Lampas
- volgeboekt: u kunt zich helaas niet meer aanmelden
Finale Grote Ken-je-Klassiekenquiz
Tijdens de internationale finale van deze kennisquiz strijden leerlingen uit Nederland en Vlaanderen om de hoofdprijs. Wie wordt de winnaar van de vijftiende editie van de Grote Ken-je-Klassiekenquiz?
- vrijdag 24 maart 2023
- tijd: 17.30 – 19.45 uur
- besloten bijeenkomst
Internationale lezingenserie – 1
Dit jaar biedt de Week van de Klassieken vier online lezingen door gerenommeerde internationale sprekers over het thema Revolutie en de oudheid. Vandaag: dr. Adrastos Omissi over Romeinse keizerlijke macht.
- vrijdag 24 maart 2023 (ook op 26 maart, 1 en 2 april)
- tijd: 20.00 – 21.00 uur
- meer informatie en aanmelden
Finale Klassieke Olympiaden
Vertaalwedstrijden Latijn en Grieks voor scholieren en volwassenen. Vandaag worden de finales gespeeld en de prijzen uitgereikt.
- zaterdag 25 maart 2023
- 12.00 – 17.00 uur
- organisatie: Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Vereniging Classici Nederland en Nederlands Klassiek Verbond
- besloten bijeenkomst | meer informatie
(FAMILIEACTIVITEIT) Walk-in workshop
Wie komt er als een echte onderzoeker proefjes doen met bijvoorbeeld zand uit Domburg en een bestuurbare waterstraal? De workshop is buiten in de museumtuin en wordt gegeven door Adriaan van den Berg.
- zaterdag 25 maart 2023
- doorlopend tussen 13.00 en 16.00 uur
- meer informatie (aanmelden niet nodig)
Homerusprijs en Homeruslezing
Een deskundige jury kiest uit drie genomineerde boeken de winnaar van de Homerusprijs 2023. Aansluitend verzorgt de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke de NKV Homeruslezing.
- zaterdag 25 maart 2023
- tijd: 17.30 – 18.30 uur
- organisatie: Nederlands Klassiek Verbond i.s.m. uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep
- meer informatie en aanmelden
Internationale lezingenserie – 2
Dit jaar biedt de Week van de Klassieken vier online lezingen door gerenommeerde internationale sprekers over het thema Revolutie en de oudheid. Vandaag: prof. Edith Hall over Spartacus en slavernij.
- zondag 26 maart 2023 (ook op 24 maart, 1 en 2 april)
- tijd: 20.00 – 21.00 uur
- meer informatie en aanmelden
Intergymnasiale Sprekerswedstrijd
Tijdens de Intergymnasiale Sprekerswedstrijd gaan leerlingen uit onder- en bovenbouw een woordelijke strijd met elkaar aan.
- maandag 27 maart 2023
- tijd: 10.30 – 17.00 uur
- organisatie: i.s.m. de Debatunie
- meer informatie en aanmelden
Boekpresentatie: Muze, vertel
Muze, vertel is een literatuurgeschiedenis van Homeros tot en met de late oudheid, samengesteld door Christiaan Caspers, Jacqueline Klooster, Inger Kuin en Bram van der Velden.
- maandag 27 maart 2023
- tijd: 20.00 – 21.30 uur
- organisatie: Amsterdam University Press
- meer informatie en aanmelden
Toneel: Euripides’ Hecuba
Een avond die in het teken staat van Euripides’ toneelstuk Hecuba. De professoren Ineke Sluiter en Maria Boletsi houden een korte lezing, waarna studenten van de Leidse opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur enkele scènes uit het stuk opvoeren.
- dinsdag 28 maart 2023
- tijd: 20.00 – 21.30 uur
- in samenwerking met Universiteit Leiden
- meer informatie en aanmelden
Symposium over Prometheus
Symposium over de revolutionaire acties van de titaan Prometheus, zijn opstand tegen de Olympische goden en de prijs van revolutie.
- woensdag 29 maart 2023
- tijd: 20.00 – 21.30 uur
- in samenwerking met Universiteit Leiden
- meer informatie en aanmelden
Stichting Zenobia-avond
Een avond in twee delen, met eerst de presentatie van de eerste Zenobia-onderwijslesbrief, gevolgd door een lezing van prof. Jürgen Zangenberg (Universiteit Leiden) over de ‘eerste Joodse Opstand’ in 66-73 na Chr.
- donderdag 30 maart 2023
- tijd: 20.00 – 21.30 uur
- georganiseerd door: Stichting Zenobia
- meer informatie en aanmelden
Discussie: Oog op de Oudheid
Oog op de Oudheid is een jaarlijkse serie presentaties en discussies over de bestudering van de oudheid, dit jaar voor het eerst in de vorm van podcasts. Deze middag wordt de eerste aflevering opgenomen en bij de opname is publiek van harte welkom.
- vrijdag 31 maart 2023
- tijd: 15.00 – 16.30 uur
- meer informatie en aanmelden
Korte films: revoluties in de wetenschap
Twee korte films over revolutionaire ontwikkelingen in wetenschap en technologie, met dr. Marike van Aerde en dr. Annalize Rheeder.
- vrijdag 31 maart 2023
- tijd: 20.00 – 20.30 uur
- meer informatie en aanmelden
Eenakter: Cicero
Theater Tinnenpot uit Gent presenteert de Nederlandse première van een unieke eenakter: ze bewerkten de Catilinarische Redevoeringen van de Romeinse schrijver en advocaat Cicero (60 v. Chr.) tot een theaterstuk – met Guido Vanderauwera.
- vrijdag 31 maart 2023
- tijd: 20.00 – 21.15 uur
- meer informatie en aanmelden
(FAMILIEACTIVITEIT) Romeinenweekend
Legio Secunda Augusta, een levende-geschiedenisgroep, komt als een Romeins legioen dat zijn legerkamp opslaat in de Tempelzaal. In het museum ontmoet u ‘gewone’ Romeinen die vertellen over hun leven en werk.
- zaterdag 1 en zondag 2 april 2023
- tijd: 10.00 – 17.00 uur
- meer informatie (aanmelden niet nodig)
(DOCENTEN) Workshop: revolutie in het onderwijs
Workshop voor docenten over gamen in de klas en in het museum, gegeven door Daan van Leeuwen (hoofdredacteur Kleio), Pieter Mannak (lerarenopleider geschiedenis) en Pieter van den Heede (onderzoeker).
- zaterdag 1 april 2023
- tijd: 15.00 – 17.00 uur
- meer informatie en aanmelden
Internationale lezingenserie – 3
Dit jaar biedt de Week van de Klassieken vier online lezingen door gerenommeerde internationale sprekers over het thema Revolutie en de oudheid. Vandaag: dr. Aris Politopoulos & dr. Angus Mol over games en de oudheid.
- zaterdag 1 april 2023 (ook op 24, 26 maart en 2 april)
- tijd: 20.00 – 21.00 uur
- meer informatie en aanmelden
Internationale lezingenserie – 4
Dit jaar biedt de Week van de Klassieken vier online lezingen door gerenommeerde internationale sprekers over het thema Revolutie en de oudheid. Vandaag: dr. Claire Stocks & dr. Barbara Birley over leven aan de grens in Romeins Brittannië.
- zondag 2 april 2023 (ook op 24, 26 maart en 1 april)
- tijd: 15.00 – 16.00 uur
- meer informatie en aanmelden
Slotlezing: Homerus in spijkerschrift
Willemijn Waal, directeur Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, vertelt over over de overeenkomsten tussen de Ilias en de Odyssee en epische composities in spijkerschrift, zoals het Gilgamesj-epos.
- zondag 2 april 2023
- tijd: 20.00 – 21.30 uur
- in samenwerking met het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten
- Meer informatie en aanmelden