Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Overzicht activiteiten vanuit het Rijksmuseum van Oudheden

De veertiende Week van de Klassieken (8 t/m 18 april 2021) heeft als thema de inclusieve oudheid. Alle activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden zijn dit voorjaar online te volgen via livestreams. Deelname aan alle lezingen, symposia, workshops, etc. is gratis. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Het aanbod op andere locaties in het land vindt u op de overkoepelende
website van de Week van de Klassieken

Programma

Openingslezing: Een oudheid voor iedereen

Casper de Jonge (Universiteit Leiden) introduceert het thema van de Week van de Klassieken 2021: de inclusieve oudheid. Heeft iedereen die dat wil toegang tot de oudheid, via school, museum of universiteit? En doet ons beeld van de oudheid recht aan de diversiteit van de antieke wereld?

Hermaion livestream

De Hermaion livestream biedt drie lezingen over de onderwerpen voor het Centraal Examen Grieks (Ilias) en Latijn (Plinius en Martialis) van 2022, waaronder een lezing van RMO-conservator Ruurd Halbertsma.

Ken-Uw-Klassieken Pubquiz

De tiende editie van de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is meteen de eerste online versie ooit. In deze bijzondere editie kunnen classici, studenten, oud-gymnasiasten en oudheidfans vanuit huis zes rondes van tien vragen meekijken, of zich verenigen in teams en strijden om het hoogste podium.

Lezingenavond: Van Hellas tot Himalaya

Een avond met lezingen over de ‘inclusieve klassieken’, o.a. over archeologische en tekstuele bronnen uit Byzantium, Bactrië, India en Zuid-Oost Azië, en over wetenschappelijke inclusiviteit en de impact van koloniale negentiende-eeuwse studies.

Gesprek: Inclusive Antiquity in the Community

Dr. Sarah Bond (University of Iowa) gaat in gesprek met dr. Young. R. Kim (University of Illinois at Chicago) over het Humanities Impact Program en over hoe dit programma bijdraagt aan het inclusiever, diverser en toegankelijker maken van de bestudering van en het onderwijs over de oudheid.

Lezing: Klassieken in China

Waarom werd Latijn eerst gezongen in China? En hoe kwam een wolvin met de tweeling Romulus en Remus in Noordoost-China terecht? Wetenschappers Chen Mo, MA en prof. dr. Sven Günther vertellen gezamenlijk over de westerse klassieken in China.

Documentaire: Van Aksum tot India (première)

De oudheid kende een grote diversiteit aan culturen en beschavingen, met talrijke interacties en onderlinge contacten. In de documentaire Van Aksum tot India: de inclusieve oudheid laten Leidse archeologen u spraakmakende voorbeelden van dit soort intercultureel contact in de oudheid zien.

Lezingenmiddag: De toekomst van de Rome-reis

Prikkelende middag voor iedereen die zich met de organisatie van de klassieke schoolreis naar Italië of Griekenland bezighoudt. Nu er even niet kan worden gereisd, is dit hét moment om te kijken hoe we deze traditie op een duurzame en inclusieve manier kunnen voortzetten.

Oog op de Oudheid

Oog op de Oudheid is een jaarlijkse serie presentaties en discussies over de bestudering van de oudheid. De aflevering die in de Week van de Klassieken wordt gehouden gaat over wetenschap en journalistiek, en de toegankelijkheid van onderzoek en nieuwe kennis voor een breed publiek.

Avondsymposium: Het inclusieve gymnasium

Docenten, schoolleiders en andere onderwijskenners discussiëren over de vraag hoe we het gymnasium zo toegankelijk mogelijk kunnen maken. En hoe inclusief is de oudheid die op het gymnasium aan bod komt?

Demonstratie-les: Dies Latinus IX

Tijdens de negende editie van de Dies Latinus geeft docent Caper Porton een demonstratie-les, waarin hij het Latijn voor iedereen inzichtelijk en aantrekkelijk maakt.

Paneldiscussie: de oudheid in zwart-wit?

Welke rol speelt de oudheid in hedendaagse politieke debatten over identiteit? Hoe beïnvloeden films en tv-series ons beeld van de oude Grieken en Romeinen? En hoe moeten we omgaan met de koloniale wortels van klassieke archeologie en oudheidstudies?

Lezing: De Spartanen

Ondanks de nogal gewelddadige reputatie van de Spartanen, in onze tijd vooral populair onder extreemrechtse groeperingen, was hun samenleving complexer en zelfs inclusiever dan gewoonlijk wordt voorgesteld. De Britse emeritus professor Stephen Hodkinson vertelt erover.

Literaire avond: De lezer gegroet

Een literaire avond met Kader Abdolah en Sana Valiulina, die worden geïnterviewd over hoe ze de oudheid in hun recente boeken (resp. een hervertelling van 1001 Nacht en Een wolf bij zijn oren pakken) toegankelijk hebben weten te maken voor moderne lezers.

Homeruslezing

De jaarlijkse Homeruslezing wordt in 2021 gehouden door de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts.

Lezing: Tussen de ruïnes van Palmyra

In het kader van Werelderfgoeddag vertelt De Nederlandse kunstenaar Theo de Feyter over zijn werk en ervaringen als kunstenaar in Syrië. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw reisde hij regelmatig naar dit land, en legde het erfgoed vast in tekeningen, gouaches en schilderijen.

Lezing: Echte kunst is slechts door de Grieken gemaakt

De Europese ‘herontdekking’ van Assyrië (rond 1840) riep de vraag op of Assyrische sculpturen artistieke waarde hebben. Men ging hierbij uit van de klassieke Griekse sculpturen. RMO-conservator David Kertai vertelt hoe dit uitgangspunt de omgang met andere oudheden heeft gevormd en vertekend.

Week van de Klassieken

Bezoek ons: