Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Week van de Klassieken 2019: Van heinde en verre

De twaalfde Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2019) heeft als thema Van heinde en verre en gaat over migratie in de Klassieke wereld. Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld.

De week opent op donderdag 4 april 2019 om 14.00 uur in het Rijksmuseum van Oudheden met een duo-boekpresentatie van historicus Jona Lendering en wetenschapsjournalist Marcel Hulspas. ’s Avonds is er de negende editie van de vermaarde Ken-Uw-Klassieken Pubquiz, onder leiding van quizmaster Fik Meijer. Ook in het vervolg van de Week zijn er tal van activiteiten in het museum.

Overzicht activiteiten Rijksmuseum van Oudheden

Finale Grote Ken-je-Klassiekenquiz voor gymnasiasten

 • met quizmaster Hugo Koning
 • vrijdag 22 maart 2019
 • 17.30 uur – 19.45 uur

Opening Week van de Klassieken

Historicus Jona Lendering en wetenschapsjournalist Marcel Hulspas presenteren hun nieuwe boeken in een duo-presentatie, met korte voordrachten en wederzijdse interviews.

Studiemiddag Hermaion

Hermaion is een educatieve uitgeverij op het gebied van Klassieke talen en cultuur en verzorgt deze middag een gevarieerd programma rond de thema’s van de eindexamenboeken CE 2020, met o.a. Ilja Leonard Pfeijfer.

Ken-Uw-Klassieken Pubquiz

Wedstrijd tussen teams van kenners van de klassieke oudheid, onder leiding van quizmaster Fik Meijer. Iedereen met kennis van zaken mag inschrijven en meedoen. Win een boekenpakket en onvergankelijke eer!

Addisco Docentendag

Interactieve presentaties en workshops voor docenten die Actief Latijn & Grieks inzetten en/of werken met de methode van Ørberg, incl. uitwisseling van ervaringen, kennis en lesmateriaal met elkaar.

Herodotus-avond

Bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep verschijnt eind maart een nieuwe vertaling van Herodotus’ Historiën door Wolther Kassies. Deze nieuwe vertaling staat deze avond centraal.

Klassieke Olympiaden

Vertaalwedstrijden Latijn en Grieks voor scholieren en volwassenen. Vandaag worden de finales gespeeld en de prijzen uitgereikt. Organisatie: Nederlands Klassiek Verbond, Vrienden van het Gymnasium en Vereniging Classici Nederland.

Speedrondleidingen ‘Migratie’

Ontdek in sneltreinvaart de sporen van migratie en migranten uit de oudheid.

 • zaterdag 6 en zondag 7 april 2019
 • 12.00, 14.00 en 16.00 uur
 • meer informatie

Verteltheater

Veelverteller en allesweter Lucas Knitel neemt jong en oud mee op avontuur. Te midden van de voorwerpen uit de oudheid vertelt hij verhalen over mythische mensen en helden uit de Klassieke oudheid.

De Odyssee

Theatergroep Aluin speelt Homerus’ Odyssee in een vrolijke en meeslepende voorstelling van een uur.

Oog op de Oudheid: ‘Oog op migratie’

Rens Tacoma (Universiteit Leiden) en Lisette Kootker (VU) vertellen en discussiëren over nieuw onderzoek naar isotopen en antiek DNA. In samenwerking met vriendenvereniging RoMeO en RomeinenNU.

Zwaarbeproefde reizigers

Een poëtische en muzikale avond rond Odysseus en Aeneas, misschien wel de beroemdste reizigers in de westerse literatuur.

Dies Latinus VII

De zevende Dies Latinus, een dag over de oude wereldtaal Latijn, met rondleidingen in het Latijn en lezingen in het Nederlands. In samenwerking met Addisco Onderwijs.

Lezingenavond

 • in samenwerking met Stichting Zenobia
 • donderdag 11 april 2019
 • 20.00 uur – 22.30 uur

Lezingenmiddag ‘Migratie in de klassieke wereld’

Twee lezingen over migratie in de klassieke wereld, door Rens Tacoma en Frits Naerebout. In samenwerking met Universiteit Leiden

Homeruslezing door Patrick Lateur en uitreiking Homerusprijs

Jaarlijkse Homerusdag van het Nederlands Klassiek Verbond, met de Homeruslezing door Patrick Lateur en de uitreiking van de Homerusprijs 2019.

Romeinenweekend

Legio Secunda Augusta, een levende-geschiedenisgroep, komt als een Romeins legioen dat zijn legerkamp opslaat in de Tempelzaal. In het museum ontmoet je ook ‘gewone’ Romeinen die vertellen over hun leven en werk.

Speedrondleidingen ‘Migratie’

Ontdek in sneltreinvaart de sporen van migratie en migranten uit de oudheid.

 • zaterdag 13 en zondag 14 april 2019
 • 12.00, 14.00 en 16.00 uur
 • meer informatie

Verteltheater

Veelverteller en allesweter Lucas Knitel neemt jong en oud mee op avontuur. Te midden van de voorwerpen uit de oudheid vertelt hij verhalen over mythische mensen en helden uit de Klassieke oudheid.

Week van de Klassieken 2019

Bezoek ons: