Knutselen en speuren | Middeleeuwse schaakdag

Kom in de voorjaarsvakantie middeleeuws knutselen en speuren in het jaar 1000. Voor of na je bezoek aan onze tentoonstelling Het jaar 1000 kun je bij de knutseltafels sieraden in Viking-stijl maken. Ga je voor een armband, hanger of broche? Op zondag 18 februari is er een middeleeuwse kinderschaakdag, met simultaan schaakwedstrijden, een familielezing over schaken en spellen, en een schrijfworkshop door Linda Dielemans. Voor kinderen is de toegang tot het museum en de extra activiteiten gratis.

  • data: dagelijks van zaterdag 10 t/m zondag 25 februari 2024
  • tijd: 10.00 – 17.00 uur
  • kosten: gratis voor kinderen t/m 12 jaar (zie ook prjjzen en route)
  • leeftijd: vanaf 7 jaar (speuren kan al vanaf 4 jaar)

Middeleeuwse schaakdag

Op zondag 18 februari staat alles in het teken van het schaakspel. In de tentoonstelling Het jaar 1000 zijn namelijk de oudste schaakstukken van Nederland te zien. Schakers kunnen het opnemen tegen een van de schaakmeesters van stichting ChessQueens. RMO-conservator Annemarieke Willemsen houdt een familielezing over schaken en spellen. Kinderboekenschrijfster Linda Dielemans geeft een schrijfworkshop, waarin je een verhaal gaat schrijven met schaakstukken in de hoofdrol.

Knutselen en kleuren

Voor het maken van sieraden in Viking-stijl schuif je aan bij de knutseltafels in de Tempelzaal. Inspiratie haal je uit wat je hebt gezien in de tentoonstelling Het jaar 1000. Daarin zijn namelijk echte Viking-sieraden te bewonderen. Je kan een armband draaien van ijzerdraad, een hanger voor aan een ketting knutselen of een mooie broche maken. Voor jongere kinderen zijn er ook kleurplaten om in te kleuren.

Speuren in Het jaar 1000

De tentoonstelling Het jaar 1000 is een kleurrijke tijdreis door het midden van de Middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. Bezoekers van alle leeftijden kunnen er samen op pad met een zoektocht (vanaf 4 jaar) of aan de slag met de Jaar 1000-ontdekkingsreis (vanaf 8 jaar). De Jaar 1000-speurroutes zijn te koop bij de museumkassa.

Levensgrote game

Twee hoofdrolspelers in Het jaar 1000 zijn keizer Otto II en zijn vrouw keizerin Theophanu. In het museum verrijst hun favoriete paleis, in Nijmegen, in een levensgrote game. (Jonge) bezoekers kunnen zich interactief een weg banen door een juichende menigte en langs de paleiswachters, om uiteindelijk oog in oog te staan met het keizerspaar.

Het jaar 1000 kerstvakantie

Springen voor de game in de tentoonstelling 'Het jaar 1000'

Voorjaarsvakantie Het jaar 1000

Knutselen en kleuren in de Tempelzaal