Boekpresentatie en lezing door Maarten Raven

Met een lezing presenteert voormalig RMO-conservator en egyptoloog Maarten Raven zijn boek met vondsten en opgravingsresultaten van vijf Egyptische grafmonumenten uit het Nieuwe Rijk. Het boek verschijnt als deel 31 van PALMA, de wetenschappelijke reeks van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze graven zijn tussen 2009 en 2017 door zijn team in de necropolis van Sakkara opgegraven en onderzocht. Het boek en deze lezing biedt een nauwkeurig overzicht van de architectuur, inrichting en interpretaties van de verschillende grafkapellen en vondsten.

  • datum: donderdag 20 juni 2024
  • tijd: 15.00 – 16.00 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (deze boekpresentatie wordt niet via livestream uitgezonden)
  • kosten: gratis (excl. museumentree)
  • georganiseerd door: Rijksmuseum van Oudheden, met dank aan Huub Pragt Egyptoloog en vriendenvereniging RoMeO

Five New Kingdom Tombs at Saqqara verschijnt 28 mei 2024 bij uitgeverij Sidestone Press en is te koop voor € 75 (442 pagina’s, paperback). Het boek is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Papers on Archaeology of the Leiden Museum of Antiquities

De publicatie van Maarten Raven is het 31ste deel in de reeks PALMA, wat staat voor Papers on Archaeology of the Leiden Museum of Antiquities. Boek en lezing behandelen vijf relatief kleine graven die tussen 2009 en 2017 door het Rijksmuseum van Oudheden en Museo Egizio (Turijn) zijn opgegraven bij Sakkara in Egypte. Bij de aanleg van de graven in de oudheid moest men woekeren met de ruimte die toen nog beschikbaar was op de begraafplaats, tussen de belangrijkste monumenten uit de 18de dynastie. Sommigen grafkapellen zijn duidelijk tegen de buitenmuren van eerdere monumenten gebouwd. Hun vaak ongebruikelijke vormgeving laat zien hoe de bouwers zich moesten aanpassen aan de krappe omstandigheden op de begraafplaats.

Vijf graven

De vijf graven dateren van het einde van de 18de dynastie tot ver in de Ramessiden Periode. Het belangrijkste graf is dat van Ry, een legerofficier die onder generaal (later farao) Horemheb moet hebben gediend. De herontdekking van zijn grafmonument stelt ons in staat de herkomst te begrijpen van een reeks reliëfs die zich nu in het Neues Museum in Berlijn en elders bevinden. De set omvat ook twee graven van priesters die in de tempel van Ptah dienst hebben gedaan. Zowel Chay als Tatia dienden in het Memphitische heiligdom als drager van de goddelijke bark tijdens processies. Zij combineerden dit ambt met andere banen, zoals hoofd van de koninklijke tuinmannen in het geval van Chay, en hoofd van de goudsmeden voor Tatia. Tatia was een tijdgenoot van farao Ramses II, terwijl Chay iets eerder lijkt te hebben geleefd.

Vijf graven in Sakkara PALMA

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u de boekpresentatie wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid