Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis Zoom-livestream door NINO (beide vooraf aanmelden).

Lezing door Theo van den Hout

De jaarlijkse Veenhoflezing van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) wordt gehouden door Theo van den Hout, hoogleraar Hettitische en Anatolische talen en voormalig interim-directeur van het Institute for the Study of Ancient Cultures (ISAC) van de Universiteit van Chicago. In zijn Engelstalige lezing The compassionate master, or the limits of Hittite political rhetoric vertelt hij over de terughoudendheid van de Hettitische koningen om over oorlogsvoering en persoonlijke bekwaamheden en successen in de strijd te praten. Zou deze houding ten grondslag liggen aan de moderne reputatie van Hettitische heersers als relatief ‘humaan’?

  • datum: donderdag 21 november 2024
  • tijd: 17.30 – 18.30 uur, aansluitend borrel (zaal open vanaf 17.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via Zoom
  • entree: gratis | vooraf aanmelden verplicht
  • voertaal: Engels

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis Zoom-livestream door NINO (beide vooraf aanmelden).

Koninklijke ideologie

Vergeleken met hun tijdgenoten in Egypte en Mesopotamië tijdens de Late Bronstijd (ca. 1650-1200 v.Chr.) waren de Hettitische koningen in Anatolië verrassend terughoudend als het gaat om militaire prestaties en persoonlijke bekwaamheid in de strijd. Farao’s en Assyrische of Babylonische koningen schilderden zichzelf af als meedogenloze en doorgewinterde krijgers, die in hun eentje horden vijanden doodden. Hettitische heersers daarentegen, praatten nauwelijks over hun oorlogsvoering, behalve de eenvoudige vermelding dat er een veldslag had plaatsgevonden. In zijn lezing bespreekt Theo van den Hout waarom dit het geval was, welke rol de koninklijke ideologie mogelijk heeft gespeeld en of deze houding verband houdt met de moderne reputatie van Hettitische koningen als relatief ‘humaan’.

Jaarlijkse Veenhoflezing

De Veenhoflezing werd in mei 2002 in het leven geroepen, naar aanleiding van het afscheid van professor Klaas Veenhof als hoogleraar talen en geschiedenis van Babylonië en Assyrië aan de Universiteit Leiden. Jaarlijks nodigen het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en het Rijksmuseum van Oudheden een internationaal gerenommeerde assyrioloog of archeoloog van Mesopotamië uit om te spreken over recent onderzoek of nieuwe inzichten. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom.

Aanmelden Zoom-livestream thuis

Meld u aan voor de Zoom-livestream door NINO

Let op: de lezing wordt niet opgenomen. Na afloop is het niet mogelijk om de livestream terug te kijken.

Aanmelden bijwonen in het museum

Verstuur onderstaand formulier als u de Veenhoflezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later toch verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Veenhoflezing 2024 | King's Gate Hattusa

King's Gate in Hattusa, Turkije | foto: Wikimedia Commons, Bernard Gagnon