Spijkerschriftculturen uit Tell Khaiber en Kish (Irak)

De jaarlijkse Veenhoflezing van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) wordt gehouden door Eleanor Robson, hoogleraar Geschiedenis van het Oude Nabije Oosten aan University College London. In haar lezing Toegang tot kennis in spijkerschriftculturen: casestudy’s uit Tell Khaiber en Kish vertelt ze over opgravingen uit verschillende tijden in Tell Khaiber en Kish (Irak), waarbij vele kleitabletten in spijkerschrift zijn gevonden.

  • datum: vrijdag 2 december 2022
  • tijd: 17.30 – 18.30 uur, gevolgd door borrel (zaal open vanaf 17.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via Zoom
  • entree: gratis | vooraf aanmelden verplicht
  • voertaal: Engels

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum (vooraf aanmelden verplicht) of thuis volgen via een gratis livestream.

Spijkerschriftculturen in Irak

Bij recente opgravingen in Tell Khaiber, een archeologische site in het moerasland van Zuid-Irak, zijn zo’n honderdvijftig kleitabletten met spijkerschriftteksten gevonden. Belangrijk is dat deze documenten uit de zogenaamde Zeeland-Dynastie (1730-1460 v.Chr.) in situ zijn gevonden – in tegenstelling tot de vele duizenden kleitabletten van dezelfde periode uit de noord-Babylonische stad Kish. In de negentiende en twintigste eeuw vonden grootschalige opgravingen plaats in Kish, maar de gevonden tabletten hebben geen context en zijn nog niet systematisch bestudeerd.

Eleanor Robson

Eleanor Robson behandelt in de lezing haar onlangs afgeronde werk aan de publicaties van het Ur Regional Archaeology Project, en een nieuwe samenwerking met het Nahrein Network. Ze gaat in op de vraag hoe deze twee zeer verschillende projecten ons informatie kunnen geven over de toegang tot, en overdracht van kennis in het oude Mesopotamië. Ook vertelt ze over praktische en ethische aspecten van assyriologische publicatiepraktijken vandaag de dag.

Jaarlijkse Veenhoflezing

De Veenhoflezing werd in mei 2002 in het leven geroepen, naar aanleiding van het afscheid van professor Klaas Veenhof als hoogleraar talen en geschiedenis van Babylonië en Assyrië aan de Universiteit Leiden. Jaarlijks nodigen het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en het Rijksmuseum van Oudheden een internationaal gerenommeerde assyrioloog of archeoloog van Mesopotamië uit om te spreken over recent onderzoek of nieuwe inzichten. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom.

Veenhoflezing 2022

Landschap bij Tell al-Uhaymir (de antieke stad Kish), Irak