Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Deze botten leven! Over kennis, wetenschap en natuur in Mesopotamië

De jaarlijkse Veenhoflezing van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) wordt gehouden door prof. dr. Francesca Rochberg, hoogleraar Assyriologie aan de University of California, Berkeley. Ze reflecteert in haar lezing op drie aspecten van haar onderzoek in de assyriologie, onder de titel Deze botten leven! Over kennis, wetenschap en natuur in Mesopotamië.

  • datum: vrijdag 22 november 2019
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • entree: gratis | graag vooraf aanmelden
  • borrel: na afloop van de lezing, tot 22.00 uur
  • voertaal: Engels

Reflecties op assyriologisch onderzoek

In haar lezing reflecteert Francesca Rochberg op drie aspecten van haar onderzoek in de assyriologie. In het eerste deel vertelt zij over wetenschapsbeoefening in Babylonië en de intellectuele wereld van spijkerschriftteksten. Het tweede deel is gewijd aan de Babylonische astrologie en astronomie, en hoe deze kennis zich verhoudt tot de moderne wetenschapsgeschiedenis. In het laatste deel reflecteert Rochberg op de positie van de assyriologie als wetenschap in de wereld van vandaag, en op de manier hoe onze kennis van het oude Nabije Oosten is vormgegeven – en nog steeds wordt vormgegeven – door politiek.

Kennis-black-outs

Een van de belangrijkste grondleggers van de assyriologie, A. Leo Oppenheim, schreef over het “telkens weer opduiken van kennis-black-outs” in de studie van het oude Nabije Oosten. Hij refereerde aan de lacunes tussen de beschikbare bronnen en het soms wanhopig makende gebrek aan gegevens. Het grote aantal en de omvang van deze leemtes deed hem twijfelen: “kan dit gebeente wel leven?” Rochbergs antwoord is: jazeker, dat kan, en dat gebeurt!

Jaarlijkse Veenhoflezing

De Veenhoflezing werd in mei 2002 in het leven geroepen, naar aanleiding van het afscheid van professor Klaas Veenhof als hoogleraar talen en geschiedenis van Babylonië en Assyrië aan de Universiteit Leiden. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en het Rijksmuseum van Oudheden.

Aanmelden

Verstuur het onderstaande formulier om u aan te melden voor de Veenhoflezing 2019 op vrijdag 22 november 2019. U kunt slechts 1 persoon per aanmelding invullen. Wilt u nóg iemand aanmelden? Ververs dan de pagina en vul het formulier opnieuw in voor die persoon.

  • *=verplicht veld
    Nieuwsbrief Rijksmuseum van Oudheden: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Veenhoflezing 2019

Bezoek ons: