Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezingenmiddag over einde Romeinse republiek

Het einde van de Romeinse republiek en het begin van de keizertijd staat centraal tijdens deze lezingenmiddag over het thema van de Week van de Klassieken: Controverse. De klassieke wereld in het heden. Was het een kwestie van controverse en oorlog, of was het een harmonische overgang?

 • datum: vrijdag 3 april 2020
 • tijd: 14.45 – 17.00 uur (zaal open vanaf 14.30 uur)
 • locatie: Trajanuszaal, Rijksmuseum van Oudheden
 • toegang: gratis (excl. museumentree) | graag vooraf aanmelden

Deze lezingenmiddag over het einde van de Romeinse republiek wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (26 maart t/m 5 april 2020) en is georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden.

Keizer Augustus en de burgeroorlog

Het einde van de bijna vijfhonderdjarige geschiedenis van de Romeinse republiek was pijnlijk. Langdurige spanningen tussen verschillende politieke richtingen en tussen machtige familieclans leidden binnen vijftig jaar tot meerdere burgeroorlogen. Iemand wist uit de chaos profijt te slaan: Octavianus, de latere keizer Augustus. Na een tijd in de burgeroorlog te hebben meegevochten, kon hij uiteindelijk in de beroemde slag bij Actium zijn laatste grote tegenstander, Marcus Antonius, verslaan. Hij werd daarmee de machtigste man in Rome. In de latere geschiedschrijving werd hij vaak als de ideale heerser geportretteerd. Maar zijn weg naar de macht was verbonden met bloederige veldslagen.

Interpretatie in latere geschiedschrijving

De overgang van republiek naar keizertijd heeft dus op twee manieren met controverse en conflict te maken: de conflicten binnen de Romeinse maatschappij, maar ook de conflicten over de juiste interpretatie van deze overgang in de latere geschiedschrijving. Tijdens deze middag komen beide elementen aan bod. Drie lezingen (vanuit oud-historisch, literatuurwetenschappelijk en receptief perspectief) belichten de tijd zelf en de receptie ervan. Hopelijk leidt het tot veel en graag ook controversiële discussies met het publiek.

Programma

 • 14.30 – 14.45 uur: inloop
 • 14.45 – 15.00 uur: opening door dagvoorzitter dr. Kim Beerden
 • 15.00 – 15.30 uur: Luuk de Ligt – Octavianus tijdens de burgeroorlog het begin van zijn heerschappij
 • 15.30 – 16.00 uur: Christoph Pieper – Cicero: De laatste held van de republiek of een voorloper van Augustus? Enkele antwoorden uit de vroege keizertijd
 • 16.00 – 16.30 uur: Susanna de Beer – Het einde van de Romeinse republiek en keizer Augustus in de poëzie van het Renaissance-humanisme
 • 16.00 – 17.00 uur: discussie met het publiek

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 26 maart t/m 5 april 2020 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

 • Voer een getal tussen 1 en 5 in.
 • *=verplicht veld
  Nieuwsbrief: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Van republiek naar keizertijd Castro Actium

De slag om Actium (2 september 31 v.Chr.) door Lorenzo A. Castro (1672 , collectie: National Maritime Museum, Londen)

Bezoek ons: