Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Première documentaire Universiteit Leiden

De oudheid kende een grote diversiteit aan culturen en beschavingen. Talrijke interacties en contacten tussen deze culturen leidden weer tot innovaties en historische veranderingen. In de documentaire Van Aksum tot India laten Leidse archeologen u spraakmakende voorbeelden van dit soort intercultureel contact in de oudheid zien.

  • zondag 11 april 2021
  • tijd: 20.00 – 22.00 uur
  • deelname: gratis
  • in samenwerking met Universiteit Leiden

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Grieken en Romeinen waren niet de enigen

Wanneer we spreken van de oudheid, doelen we meestal op de antieke Griekse en Romeinse geschiedenis – ook bekend als de Klassieken. De oudheid kende echter een grote diversiteit aan culturen en beschavingen. Talrijke interacties en contacten tussen deze culturen leidden wederom tot innovaties en historische veranderingen. De Grieken en Romeinen maakten hier een belangrijk deel van uit, maar zij waren zeker niet de enigen.

Van Aksum tot India

In de documentaire Van Aksum tot India: de inclusieve oudheid nemen archeoloog dr. Marike van Aerde en haar internationale promovendi en MA-studenten u mee langs enkele spraakmakende voorbeelden van dit soort cultuurcontact in de oudheid. U reist mee van Aksum naar India, via presentaties van materiaal uit twee Leidse musea (Rijksmuseum van Oudheden en Museum Volkenkunde) en bijdragen vanuit locaties in India, Italië en de Arabische woestijn.

Complexe antieke interacties

Dr. Van Aerde en haar team laten u zien op welke verschillende manieren zij Grieken en Romeinen tegenkomen in hun onderzoek en welke wetenschappelijke en interdisciplinaire methoden er nodig zijn om dit soort complexe antieke interacties te bestuderen. Ook de impact van kolonialisme uit negentiende-eeuws onderzoek in India en Afrika komt in deze context aan bod. Zo zult u kennismaken met de complexiteit van Griekse connecties in India en met Romeinse handel als onderdeel van een wereldwijd netwerk. Kortom, in deze documentaire laat dit internationale team u zien hoe de Klassieken inclusief deel uitmaakten van een zeer diverse oudheid.

Gepresenteerd door: Marike van Aerde, Rishika Dhumal, Alexander Mohns, Daniele Zampierin, Samatar Ahmed Botan
Coördinatie & regie: Timo Epping, Marten Jesse Pot, Estefanía Pampin Zuidmeer
Met dank aan: Rijksmuseum van Oudheiden, Museum Volkenkunde, Universiteit Leiden

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 8 t/m 18 april 2021 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Van Aksum tot India

Dr. Marike van Aerde in Museum Volkenkunde.

Bezoek ons: