Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Paul Wackers

Paul Wackers is emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde tot 1500 aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt deze avond een lezing over de belangrijke rol die de tuin als symbool speelt in allerlei middeleeuwse teksten, zowel van religieuze als van wereldlijke aard.

  • datum: dinsdag 10 september 2019
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • toegang: reserveren is niet mogelijk, tickets uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing

Tuinen versus wildernis

Een van de centrale tegenstellingen in het middeleeuwse denken is die tussen bedwongen en onbedwongen natuur, tussen tuinen en wildernis dus. Als gevolg daarvan speelt de tuin als symbool een belangrijke rol in allerlei middeleeuwse teksten, zowel van religieuze als van wereldlijke aard. Deze lezing gaat daar dieper op in met als centrale punten de hortus conclusus (besloten tuin) als beeld voor Maria en de tuin uit de Roman de la Rose als beeld voor menselijke liefde.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Maria_in_Hortus_Middeleeuwse_tuinen

Maria en Christuskind in de 'Hortus conclusus' (collectie: Koninklijke Bibliotheek Den Haag)

Bezoek ons: