Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Luc Amkreutz over het zwaard van Ommerschans

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Luc Amkreutz, conservator collectie Nederland prehistorie, over het zwaard van Ommerschans, een van de iconen van de Nederlandse archeologie. Hij neemt u mee op reis naar de bronstijd en vertelt waarom dit zwaard zo’n uitzonderlijk voorwerp is, en hoe het sinds de vondst in 1896 via allerlei omzwervingen uiteindelijk in 2017 in onze museumcollectie terechtkwam. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 25 april 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Het zwaard van Ommerschans

Het zwaard van Ommerschans kon in 2017 aan de Rijkscollectie worden toegevoegd. Het is met recht een van de topstukken uit onze prehistorie en voor de bronstijd van Europese allure. Het pronkzwaard is groot, zwaar en mooi, en lijkt nooit bedoeld te zijn om mee te vechten. Bovendien is het een van een selecte groep van zes vergelijkbare voorwerpen. In deze lezing neemt Luc Amkreutz u mee op reis naar de bronstijd. De bijzondere rol en levensgeschiedenis van het zwaard en de andere vondsten die er in 1896 bij gevonden werden komt daarbij ter sprake, evenals het bijzondere ontdekkingsverhaal. Luc Amkreutz vertelt waarom dit zo’n uitzonderlijke vondst is en wat het ons over de gemeenschappen in de bronstijd kan zeggen.

Meer topstukkenlezingen in 2021

Nieuw topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons nieuwe, ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Zwaard van Ommerschans

Bezoek ons: