Daniel Soliman | De sarcofaag van Wahibreëmachet

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Daniel Soliman, conservator collectie Egypte, over de bijna drieduizend kilo zware sarcofaag die voor de hoge ambtenaar Wahibreëmachet is gemaakt. In zijn lezing bespreekt Soliman de periode waarin Wahibreëmachet leefde (rond 600 v.Chr.) en zijn mogelijk niet-Egyptische achtergrond.

  • datum: zondag 8 oktober 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Een sarcofaag van 2937 kilo

Een van de blikvangers in het museum is de uit een massief stuk basalt gehouwen sarcofaag voor Wahibreëmachet. Deze man was een hoge ambtenaar die rond 600 v.Chr. leefde. Na zijn dood werd hij in de 2937 kilo zware sarcofaag begraven, waarschijnlijk in een diep schachtgraf in de buurt van de stad Memphis.

Wie was Wahibreëmachet?

De uitgebreid versierde sarcofaag van Wahibreëmachet werd aan het begin van de negentiende eeuw gevonden door schatgravers. De locatie van het graf is daarom onbekend. Over de inhoud van het graf valt toch nog iets te zeggen, omdat andere onderdelen en voorwerpen zich in andere museumcollecties bevinden. Dankzij de inscripties op deze voorwerpen en op de sarcofaag komen we zelfs interessante zaken te weten over Wahibreëmachet. Bijvoorbeeld dat hij vernoemd was naar een Egyptische koning en dat de namen van zijn ouders Grieks zijn. In zijn lezing bespreekt Daniel Soliman de periode waarin Wahibreëmachet leefde en zijn mogelijk niet-Egyptische achtergrond.

Meer topstukkenlezingen in 2023

  • Zondag 22 oktober: conservator David Kertai over het Luristan-schild uit Iran
  • Zondag 5 november: conservator Ruurd Halbertsma over het kurkmodel van de grote tempel van Paestum
  • Zondag 19 november: restaurator Renske Dooijes over de Romeinse sarcofaag van Simpelveld
  • Zondag 3 december: conservator Jasper de Bruin over Romeinse grafvondsten in Heerlen
Sarcofaag van Wahibreëmachet

De sarcofaag van Wahibreëmachet

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop