Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Jasper de Bruin over een bijzonder Nehalennia-altaar

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd, over een bijzonder Nehalennia-altaar. Daarop zijn niet één, maar drie afbeeldingen van de godin gemaakt. Foutje van de steenhouwer? Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 16 mei 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

De verering van Nehalennia

Tussen de ruim driehonderd bekende Nehalennia-altaren uit de Oosterschelde in Zeeland valt een altaar met een afbeelding van drie godinnen op. Op alle andere altaren staat namelijk maar één godin afgebeeld. Gaat het hier om een foutje van de steenhouwer, was de steen voor een andere godin bedoeld, of is er een andere reden voor deze afwijking? Wat zegt deze vondst over de verering van Nehalennia en wat weten we eigenlijk van haar tempel?

Meer topstukkenlezingen in 2021

Nieuw topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons nieuwe, ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Nehalennia

Bezoek ons: