Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lara Weiss over het handschrift van Ipoewer

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Lara Weiss, conservator collectie Egypte, over het handschrift van Ipoewer. De tekst komt uit de periode 1307-1196 v.Chr. en gaat over de teloorgang van de “goeie ouwe tijd”, waardoor sociale ellende en burgeroorlog is ontstaan in Egypte. Van deze ‘vermaningen’ van Ipoewer is maar één enkel manuscript bekend: het is dus een absoluut uniek collectiestuk. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 19 december 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Het beroemdste Egyptische handschrift van Leiden

In deze topstukkenlezing vertelt conservator Lara Weiss over de ‘vermaningen’ van Ipoewer, het beroemdste Egyptische handschrift uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Ze gaat dieper in op de mogelijke archeologische herkomst, de inhoud en de verschillende duidingen van de tekst uit het Nieuwe Rijk (ca. 1307-1196 v.Chr.). Het handschrift van Ipoewer beschrijft de teloorgang van “de goeie ouwe tijd”, en de sociale ellende en burgeroorlog die daaruit voortvloeide. Wat deze tekst bijzonder maakt, is dat er maar één enkel manuscript van bekend is: het is een absoluut uniek collectiestuk. Er zijn verder dus geen kopieën van bekend, al waren die er waarschijnlijk ooit wel. Ook inhoudelijk zijn de vermaningen zeer interessant. Het behoort tot de objecten waarover het museum de meeste publieksvragen krijgt. Vooral op internet zijn de meest uiteenlopende theorieën over deze tekst in omloop. Sommigen beweren bijvoorbeeld dat het een ooggetuigenbericht van de Bijbelse exodus zou zijn.

Meer topstukkenlezingen in 2021

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Handschrift van Ipoewer

Het tweede vel van het handschrift van Ipoewer

Bezoek ons: