Raphaël Rijntjes over de Hanzeschotel uit de Middeleeuwen

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Raphaël Rijntjes, assistent-conservator collectie Middeleeuwen, over een bronzen Hanzeschotel uit de Middeleeuwen. De schaal werd in 1934 uit de Maas opgebaggerd. Op de binnenkant staat een reeks ondeugden afgebeeld, zoals de centrale figuur, die de ondeugd ‘hoogmoed’ voorstelt. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 26 februari 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Een schaal vol (on)deugden

In 1934 werd in de Maas bij Rossum een bronzen schaal opgebaggerd. Het bleek een zogenaamde Hanzeschotel te zijn, een naam die in 1905 is bedacht voor de ruim tweehonderd vergelijkbare schalen die tot nu toe in Europa zijn gevonden. Met het gelijknamige middeleeuwse handelsverbond hebben de schalen niets te maken, maar bijzonder zijn ze wel: ze zijn meestal voorzien van Bijbelse of mythologische verhalen, of van menselijke figuren die deugden, ondeugden of jaargetijden voorstellen. De raadselachtige bronzen schalen worden op zeer verschillende plekken gevonden: als baggervondst, bij een klooster of kasteel, in een arme woonwijk, of in een graf.

Meer topstukkenlezingen in 2023

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in de museumwinkel en onze online webshop

Hanzeschotel uit de Middeleeuwen

De bronzen Hanzeschotel uit de Middeleeuwen | 1200 - 1300