David Kertai over een hypnotiserende priester

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt David Kertai, conservator collectie oude Nabije Oosten, over het  beeldje van een priester uit het oude Soemerië. Het werd in 1928 opgegraven. In de loop van de tijd veranderde de kijk van archeologen op het hypnotiserende beeldje. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 30 oktober 2022
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Een hypnotiserende priester

Deze kaalgeschoren priester stond zo’n 4500 jaar geleden opgesteld in een tempel ten oosten van Bagdad. Daar werd het in 1928 teruggevonden tijdens illegale graafwerkzaamheden. Bij daaropvolgende archeologische opgravingen werden vergelijkbare beelden gevonden. Deze opgravingen stonden onder leiding van Henri Frankfort, Nederlands belangrijkste archeoloog en kunsthistoricus van het oude Nabije Oosten.

Moderne kunst

De Soemerische beelden werden op een goed moment gevonden, omdat ze met hun grote ogen en abstracte vorm prima pasten bij de moderne kunst uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Frankfort speelde een belangrijke rol in het populariseren van de beelden. In zijn lezing vertelt David Kertai over de manieren waarop onze kijk op dit beeldje (hoogte: 32 centimeter) in de loop der jaren is veranderd.

Meer topstukkenlezingen in 2022

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in de museumwinkel en onze online webshop

Biddende priester

Beeldje van de Soemerische priester