Annemarieke Willemsen over de schat van Springendal

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Annemarieke Willemsen, conservator collectie Middeleeuwen, over de vroegmiddeleeuwse schat van Springendal, gouden en zilveren munten en sieraden uit de 7de en 8ste eeuw, de Merovingische tijd. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 12 februari 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

De schat van Springendal

In 2022 verwierf het Rijksmuseum van Oudheden twee delen van een vroegmiddeleeuwse schatvondst uit het Springendal, bij Hezingen in Twente. Deze schat bestaat uit gouden en zilveren munten en sieraden uit de 7de en 8ste eeuw, de Merovingische tijd. Het is de belangrijkste vondst uit de Vroege Middeleeuwen in een halve eeuw. De meeste munten zijn gouden tremisses uit Dorestad, maar andere komen uit Dronrijp, Maastricht, Duitsland en Frankrijk. Ze zijn achtergelaten bij houten palen op een kruispunt van wegen, waarschijnlijk een offerplaats. Dit is de eerste lezing over deze recente aanwinst en topvondst.

Meer topstukkenlezingen in 2023

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in de museumwinkel en onze online webshop

Goudschat uit het Springendal

De goudschat uit het Springendal | © foto: Jan-Willem de Kort, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Spingendal reconstructie Mikko Kriek

Impressie van de offerplaats in het Springendal | © Mikko Kriek