Marein Meijer over de mummiekisten van Petisis

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Marein Meijer, assistent-conservator collectie Egypte, over de mummiekisten van Petisis, deurwachter in de tempel van de god Amon. Petisis werd begraven in een set van drie in elkaar passende kisten. Welke afbeeldingen en teksten zijn daar op te zien? Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 16 oktober 2022
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

De mummiekisten van Petisis

Met de aankoop van de grote verzameling van D’Anasastasi in 1829, kwamen ook de mummiekisten van Petisis naar het Rijksmuseum van Oudheden. Petisis was deurwachter in de tempel van de god Amon. Hij werd begraven in een set van drie in elkaar passende mummiekisten. Petisis leefde in de 25e dynastie (ca. 722-655 v.Chr.) en zijn mummiekisten zijn kenmerkend voor deze periode, met een sober gedecoreerde middenkist en een binnenkist die juist bont beschilderd werd. Hoe past deze set in de algemene ontwikkeling van de mummiekisten in het oude Egypte? En welke afbeeldingen en teksten zijn te zien op de mummiekisten van Petisis? Assistent-conservator Marein Meijer vertelt hierover meer in haar topstukkenlezing van deze middag.

Meer topstukkenlezingen in 2022

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in de museumwinkel en onze online webshop

Mummiekist van Petisis

De binnenste mummiekist uit de set van Petisis