Helbertijn Krudop over de mummiekist van Peftjaoeneith

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Helbertijn Krudop, restaurator organische materialen, over de betekenis, vervaardiging en restauratie van de Egyptische mummiekist van Peftjaoeneith. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 16 april 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Een van de mooiste mummiekisten

De fraaie mummiekist van Peftjaoeneith (uit de Late Periode, ca. 525-332 v.Chr.) kwam begin negentiende eeuw naar Leiden, als onderdeel van de d’Anastasi-collectie. Beroemd zijn de fraaie decoraties van zowel de hemelgodin Noet, aan de binnenkant van het deksel, als de gedetailleerd weergegeven valken, godinnen en hiërogliefen aan de buitenkant van de kist. De mummiekist is vermoedelijk al sinds 1829 te zien geweest, en wordt nog steeds beschouwd als een van de topstukken van de Egyptische collectie van het museum. Het deksel met de hemelgodin Noet is vanaf 22 april te zien in de nieuwe tentoonstelling Kemet.

Betekenis, vervaardiging en restauratie

In haar lezing vertelt Helbertijn Krudop in het kort over de bijzondere decoratie en iconografie en over de herkomst van de kist. Daarna besteedt ze volop aandacht aan de vervaardiging van de mummiekist (houtsoort en verflagen), de interessante restauratiegeschiedenis en de recente conservering van het deksel.

Meer topstukkenlezingen in 2023

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Mummiekist_Peftjaoeneith

De mummiekist van Peftjaoeneith