Daniel Soliman over de Egyptische scheppergod Chnoem

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Daniel Soliman, conservator collectie Egypte, over het reliëf van de Egyptische scheppergod Chnoem. De enigszins mysterieuze tekst van de inscriptie die op het reliëf staat, is vermoedelijk geïnspireerd op een veel ouder beeld van koning Ramses II. Waarom is dat zo gedaan? Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 19 maart 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Scheppergod Chnoem

Op een sculptuurfragment in het Rijksmuseum van Oudheden is een afbeelding uitgehakt van de god Chnoem. De god met ramskop zit op een troon tegenover een pottenbakkersschijf, waarop hij een hoge kegel van klei draaiende houdt. Chnoem, die vaak werd vereerd als scheppergod, creëert hier de mensheid.

Chnoem in Boebastis: een échte geheimzinnige inscriptie?

Het reliëf is een fragment van een grote sculptuur van farao Nectanebo II, die regeerde in de periode 360-343 v.Chr. Het beeld stond in een tempel in Boebastis, in het noorden van Egypte. Vermoedelijk werden de beeldhouwers geïnspireerd door een inscriptie op een veel ouder beeld van koning Ramses II. Die inscriptie werd door zijn priesters waarschijnlijk opzettelijk op een mysterieuze wijze opgesteld. Je kunt de tekst alleen lezen als je goed thuis bent in de Egyptische godenwereld. In zijn lezing bespreekt Daniel Soliman hoe de inscriptie gelezen moet worden en waarom Nectanebo II koos voor een tekst uit de tijd van Ramses II.

Meer topstukkenlezingen in 2023

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Egyptische scheppingsgod Chnoem scheppergod

Het reliëf van de Egyptische scheppergod Chnoem