Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Ruurd Halbertsma over de camee van Constantijn

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke wereld, over de grote camee van de Romeinse keizer Constantijn. De Senaat en het Volk van Rome schonk hem deze versierde steen na zijn overwinning op de usurpator Maxentius in 312 na Chr. Het is alleen de vraag of de nieuwe keizer wel zo tevreden was met dit soort geschenken, vanwege de propagandistische inhoud. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 26 september 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Een cadeau voor de keizer

Een steen met gekleurde lagen die in reliëf is bewerkt, wordt een camee genoemd. Uit de Romeinse oudheid zijn drie cameeën bewaard gebleven van uitzonderlijke afmetingen. Ze stammen uit keizerlijk bezit en verheerlijken de dynastie van de machthebbers. Een van die topstukken bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De Senaat en het Volk van Rome schonk keizer Constantijn deze Gemma Constantiniana na zijn overwinning op de usurpator Maxentius in 312 na Chr. Ruurd Halbertsma vertelt in zijn lezing over deze overwinning en de verschillende eerbewijzen die Constantijn toen ten deel vielen, zoals de triomfboog naast het Colosseum die nog steeds bestaat. Het is de vraag of de nieuwe keizer wel zo tevreden was met deze geschenken met een grote propagandistische inhoud.

Meer topstukkenlezingen in 2021

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Camee van Constantijn

De grote camee van de Romeinse keizer Constantijn

Bezoek ons: