Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

David Kertai over een Assyrische koning

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt David Kertai, conservator collectie oude Nabije Oosten, over het reliëf van de Assyrische koning Tiglath-pileser III. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 14 maart 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Een eenzame Assyrische koning

Op dit reliëf ziet u de Assyrische koning Tiglath-pileser III op zijn troon zitten. Oorspronkelijk was hij het middelpunt van een veel grotere scène. In deze topstukkenlezing zal David Kertai de koning terugplaatsen in zijn oorspronkelijke context. U krijgt zodoende een inkijkje in het Assyrische rijk, tijdens de periode dat het uitgroeide tot het eerste wereldrijk dat de mensheid heeft gekend. Het Rijksmuseum van Oudheden kocht dit reliëf in 1934 op een Londense veiling van de familie Mocatta, die het had gekregen van de oorspronkelijke opgraver Henri Austen Layard.

Meer topstukkenlezingen in 2021

Nieuw topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons nieuwe, ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Tiglath Pileser III Assyrische koning

Het kalkstenen reliëf van de Assyrische koning Tiglath-pileser III (745-727 v.Chr.)

Bezoek ons: