Avond in het museum of thuis

U kunt deze avond naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Presentatie onderwijslesbrief en lezing

Stichting Zenobia organiseert een avond in twee delen, met eerst de presentatie van de eerste lesbrief uit de Zenobia-onderwijsreeks, gevolgd door een lezing van prof. Jürgen Zangenberg (Universiteit Leiden) over de ‘eerste joodse opstand’ in 66-73 na Chr. Was het een revolutie?

  • datum: donderdag 30 maart 2023
  • tijd: 20.00 – 21.30 uur (museum open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • kosten: gratis
  • organisatie: Stichting Zenobia

Deze avond wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023).

In het museum of via livestream

U kunt deze avond naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Programma

  • 20.00 – 20.30 uur: presentatie van Een Mesopotamische Odyssee, de eerste lesbrief uit de Zenobia-onderwijsreeks. Kristel Henquet is redacteur van deze reeks en zal de lesbrief introduceren. Daarna interviewt ze de auteurs van deze eerste editie, Hanna Hoogenraad en Bas Wagenaar.
  • 20.30 – 21.30 uur: Voor God en de Tempel! De joodse opstand – een ‘revolutie’? Lezing door Jürgen Zangenberg, met aansluitend Q&A.

Opstand, verzet en revolutie

Revolutie is een modern concept, vooral geïnspireerd door marxistische theorie en de praktijk van de Russische Oktoberrevolutie 1917. Maar zolang mensen in sociale verbanden met elkaar leven, hebben opstanden tegen een niet-geliefde overheid bestaan. Verzet tegen een groep die controle uitoefent over anderen, van binnenuit of buitenaf, heeft veel verschillende vormen.

De ‘eerste joodse opstand’

Vanavond kijkt Jürgen Zangenberg naar een bijzonder goed gedocumenteerde gebeurtenis: de zogenoemde ‘eerste joodse opstand’ in 66-73 na Chr. Was het een opstand, een clash of cultures of zelfs een revolutie? Welke aspecten brengt elk begrip naar voren? Vinden we die in de bronnen terug? Moeten we kiezen of kloppen ze allemaal samen? En wat dachten de verschillende betrokkenen – daders en slachtoffers – over deze gebeurtenis? Op basis van een bijna unieke hoeveelheid bronnen, zowel archeologisch als literair, zal Zangenberg het fenomeen ‘joodse opstand’ benaderen en zich afvragen of je dit een revolutie kunt noemen.

Over de spreker

Jürgen Zangenberg is hoogleraar Antiek Jodendom en Vroeg Christendom. Zijn onderzoek richt zich op de plaats van vroegjoodse en vroegchristelijke samenlevingen binnen de Romeinse context.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Verstuur onderstaand formulier als u de Zenobia-avond in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze avond thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de avond kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Zenobia

Reliëf op de Titusboog in Rome, met de buit uit de tempel zoals die tijdens de triomftocht werd tentoongesteld. Linksonder: Romeinse bronzen munt met het portret van Vespasianus op de voorkant. Op de achterkant staat een afbeelding van een gevangen jood en jodin met een palmboom ertussen op de achterkant. De inscriptie zegt vrij vertaald "Judea (is weer) onder controle". Rechtsonder: zilveren munt, door opstandelingen gemaakt voor hun nieuwe staat, en vervaardigd uit metaal van de tempelschat. Aan de ene kant staan een beker en de inscripties "Shekel (van) Israel" en "Jaar 3" (68/69). Op de andere kant zijn granaatappels en de inscriptie "Jeruzalem de heilige" te zien.