Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door Lara Weiss

Lara Weiss, conservator collectie Egypte en Nubië, vertelt over het jaarlijkse opgravingsproject van het Rijksmuseum van Oudheden en het Muzeao Egizio uit Turijn in de oud-Egyptische begraafplaats nabij Sakkara. In haar lezing geeft ze het laatste opgravingsnieuws dat heet van de naald is: zij is dan net teruggekeerd van de campagne die van 19 februari tot 24 maart 2023 loopt.

  • datum: dinsdag 11 april 2023
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (museum open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Nieuws van de Leids-Turijnse opgravingen in Sakkara

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden graaft al bijna vijftig jaar in Sakkara, een van de begraafplaatsen van de oud-Egyptische stad Memphis, ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Caïro. Sinds 2015 gebeurt dit in samenwerking met het Museo Egizio in Turijn. Tijdens de opgravingscampagnes van 2022 en 2023 was het hoofddoel om een eerder gedeeltelijk opgegraven graftombe uit het Nieuwe Rijk verder te onderzoeken.

Heet van de naald

De ingang van het grafmonument werd in 2018 ontdekt en in 2019 werd een deel van de zuidoostelijke hoek van de open binnenplaats blootgelegd. Het graf bleef in eerste instantie anoniem, aangezien er destijds geen reliëfs of beschreven objecten werden gevonden. Na een onderbreking van bijna drie jaar vanwege de corona-reisbeperkingen, ontdekte het team in het najaar van 2022 eindelijk de naam van de grafeigenaar: Panehsy. In haar lezing brengt Lara Weiss het laatste opgravingsnieuws dat heet van de naald is, want ze is dan net teruggekeerd van de campagne die van 19 februari tot 24 maart 2023 loopt.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert vriendenvereniging RoMeO een avondlezing in het museum.

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Bent u RoMeO-lid?(Vereist)
Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Opgraving Sakkara 2023 Opgravingsnieuws

De opgegraven graftombe van Panehsy in Sakkara