Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door Michel de Vreeze

Archeoloog Michel de Vreeze (Universiteit van Durham, Engeland) houdt een lezing over de ontwikkeling in de vroege bronstijd (ca. 3100-2000 v.Chr.) van de havenstad Byblos. Door de handel kreeg de stad goede relaties met verre regio’s als Egypte, Syrië en Mesopotamië. De Vreeze vertelt hoe Byblos deze positie verkreeg en hoe de unieke relatie met vooral Egypte ontstond. Het was voornamelijk te danken aan de vele tempels en het heilige karakter van de stad.

De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Byblos. ‘s Werelds oudste havenstad.

  • datum: dinsdag 13 december 2022
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (museum open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Byblos in de vroege bronstijd

Na een lange geschiedenis van bewoning sinds het neolithicum groeide Byblos in de vroege bronstijd (ca. 3100-2000 v.Chr.) uit tot een monumentale stad. De ontwikkelingen in deze periode waren fundamenteel voor de verdere geschiedenis van Byblos. De plaats ontstond rondom een zoetwaterbron. De locatie aan de kust was zeer geschikt voor de bouw van monumentale gebouwen en een stadsmuur. Byblos werd bekend als voornaamste leverancier van cederhout aan Egypte, maar de handel draaide ook om olijfolie en wijn. De stad kreeg daardoor niet alleen goede relaties met Egypte, maar ook met verre oorden in Syrië en Mesopotamië.

Het ontstaan van een heilige stad

In zijn lezing vertelt Michel de Vreeze hoe Byblos deze positie verkreeg en hoe de unieke relatie met vooral Egypte ontstond. Het was voornamelijk te danken aan het heilige karakter van de stad. De Vreeze verkent de vele tempels en gaat in op nieuw onderzoek, dat wijst op de unieke positie van deze tempels. Enerzijds fungeerden ze als instanties die de lokale economie reguleerden, terwijl ze anderzijds ook de lange-afstandsrelaties met Egypte en andere regio’s faciliteerden. Reizigers vonden in de tempels een herkenbaar aanknopingspunt van het sacrale karakter van hun eigen steden. Het was deze unieke positie die de blauwdruk vormde voor de rol van Byblos als internationale handelspartner.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert vriendenvereniging RoMeO een avondlezing in het museum.

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Bent u RoMeO-lid?(Vereist)
Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Byblos Obeliskentempel vroege bronstijd

Restanten van de Obeliskentempel in Byblos