Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Jasper de Bruin

Jasper de Bruin is sinds 1 januari 2019 conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd van het Rijksmuseum van Oudheden. Hij houdt deze avond een lezing over de manier waarop het Romeinse leger omging met de natte omstandigheden in de Nederlandse Rijndelta.

  • datum: dinsdag 12 februari 2019
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing

Romeinse helmen en gevechtsmaskers in de vaste tentoonstelling 'Nederland in de Romeinse tijd'

Dolk ('pugio') en schede van een Romeinse infanterist, gevonden in de Waal

Het Romeinse leger in de Rijndelta

Het Romeinse rijk, met zijn Mediterrane oorsprong, kwam in de Nederlandse Rijndelta letterlijk op onbekend terrein terecht. In plaats van een droge, stabiele bodem werd de ondergrond hier gevormd door klei en veen. Het landschap werd bovendien doorsneden door allerlei waterlopen. Eb en vloed zorgden voor wisselende waterstanden en overstromingen zorgden ervoor dat niet altijd duidelijk was waar het land ophield en het water begon. Toch werd in de loop van de eerste en tweede eeuw een netwerk van militaire nederzettingen en infrastructuur ingericht, dat wij heden ten dage aanduiden met de naam Limes. Maar hoe gingen de Romeinse militaire ingenieurs om met deze problemen? In deze lezing geeft dr. Jasper de Bruin aan de hand van enkele recente onderzoeken een overzicht.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Bezoek ons: