Thuis voor groot en klein

Online is het museum altijd open! Hieronder vind je de leukste dingen om thuis te doen met kinderen, online pop-up tentoonstellingen, en andere interessante informatie en video’s op een rij.

Voor groot

Web-exposities

Onze web-exposities zijn compacte online tentoonstellingen met een knipoog of een interessante invalshoek: over magie in de oudheid, Oudegyptische woorden in het Nederlands, een koninklijke soepterrine, een bijzonder zwaard uit de Nederlandse prehistorie, en nog veel meer onderwerpen. Regelmatig komt er een nieuwe web-expositie bij.

RMO Buiten

In 2021 trokken onze conservatoren met RMO Buiten eropuit in het land. In de zeven afleveringen tellende reeks kunt u genieten van verhalen over archeologie en onze museumcollectie.

Online mini-colleges over de Romeinen in Nederland

In een reeks van vier online mini-colleges over de Romeinen in Nederland neemt museumconservator Jasper de Bruin u mee op ontdekkingstocht langs de Nederlandse Rijn, de noordgrens van het Romeinse Rijk. De mini-colleges duren een kleine tien minuten per keer.

Online mini-colleges en aanwinsten door conservatoren

Onze conservatoren delen hun kennis over onze collectie graag met u, bijvoorbeeld over recente aanwinsten voor de museumcollectie of via mini-colleges over diverse onderwerpen. Hieronder vindt u een opsomming van alle online presentaties die op ons YouTube-kanaal staan.

Topstukkenboek

In onze webshop vindt u Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden, een ruim geïllustreerd boek over honderd topstukken uit onze rijke museumcollectie: van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Zo kunt u tóch met volle teugen genieten van onze mooie museumcollectie. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Online audiotours Egypte en Grieken

We hebben twee online audiotours door het museum gemaakt: Egypte en Grieken. Daarmee kunt u eenvoudig vanaf uw eigen bank thuis een themarondleiding door het Rijksmuseum van Oudheden maken. Wat moet u doen?

  • Download de pdf’s met interactieve plattegrond onderaan deze pagina
  • Ga naar de webapplicatie van onze audiotourleverancier en kies Nederlands of Engels
  • Combineer de webapplicatie, Street View en pdf’s voor een optimale digitale RMO-ervaring!

Bezoek het museum via Indoor Street View

U kunt onze museumzalen met de vaste tentoonstellingen virtueel bezoeken via de Indoor Street View-functie in Google Maps. Op deze manier is het mogelijk om vanuit huis een online kijkje te nemen in bijvoorbeeld onze Egyptische of Griekse zalen. De tijdelijke tentoonstellingen zijn helaas niet te zien.

Archeologie op de Kaart

De vorig jaar vernieuwde website Archeologie op de Kaart is een inspirerende bron van informatie over archeologie in Nederland: u vindt er ruim 180 vondsten uit de Nederlandse bodem en tips voor een archeologisch dagje uit. Bekijk Nederland door de ogen van een archeoloog: ontdek wie de Neanderthalers waren, duik in het leven van Cees de steentijdman of ga op zoek naar de sporen van een Vikingaanval.

Voor klein

Egyptische en Griekse dierenspeurtocht

Met onze Egyptische en Griekse dierenroutes ga je online speuren naar (fabel)dieren in de vaste tentoonstellingen over het oude Egypte en het oude Griekenland. Hiervoor gebruik je Google Street View. Daarmee kun je namelijk in het Rijksmuseum van Oudheden kijken. Download de speurroutes onderaan deze pagina en lees de instructies. Je kunt ook een Egyptisch of een Grieks prijzenpakket winnen!

Maak een Romeins portret met een Flavisch kapsel

Download de kleurplaat van keizer Domitianus en/of zijn nicht Julia en maak er een kleurrijk portret van, met een smakelijk pasta-kapsel. Hélemaal Flavisch, dit..

Doggerland-kunst

Laat je inspireren door de oeroude, verdronken wereld van Doggerland: maak een mooie prehistorische grottekening of knutsel een ijstijd-ketting.

Knutsel Egyptische vingerpoppetjes

Pak de viltstiften maar uit de kast en kleur deze Egyptische goden en godinnen in. Knip vervolgens de sjablonen uit en vouw hier mooie vingerpoppetjes van. Je hebt alleen plakband, stiften of kleurpotloden en papier nodig, en download de materialen voor de vingerpoppetjes.

Oud-Egyptisch spel: senet

Senet was een van farao Toetanchamons lievelingsspelletjes. Wil jij het ook spelen? Download dan de senet-spelregels en het senet-spelbord.

LEGO®-Toetanchamon

Meester-LEGO®-bouwer Koen Zwanenburg maakte het beroemde masker van Toetanchamon na. Hij gebruikte meer dan 16.000 steentjes! Voor jou ontwierp hij een kleine versie, met 228 stukjes.

Toetanchamon-kijkdoos maken

Je kunt het graf van de Egyptische farao Toetanchamon namaken in een kijkdoos.

RMO-spellen

Samen kijken, onderzoeken en tekenen doe je met de activiteitenkaarten van het Rijksmuseum van Oudheden. Teken met elkaar een voorwerp na… uit je hoofd. Of bedenk zelf wat een mysterieus voorwerp zou kunnen zijn, en waar je het lang geleden voor kon gebruiken. Je kunt verschillende activiteitenkaarten (vanaf 7 jaar) downloaden onderaan deze pagina. Veel speelplezier!

Kleurplaten

Voor kinderen die van kleuren houden: onderaan deze pagina kun je vier kleurplaten downloaden. Er zijn platen van o.a. de mummiekist van Toetanchamon, een middeleeuwse mantelspeld en een mammoet uit de ijstijd.

Maak een Romeinse geldbuidel

Met een lap leer of vilt, een koord en een paar kleurige kralen maak je in een handomdraai een Romeinse geldbuidel.

Maak een shabti

De oude Egyptenaren gaven vaak kleine beeldjes mee in het graf van de overledenen. Die konden in het hiernamaals helpen met huishoudelijke klusjes of werken op het land. Maak zelf zo’n shabti van klei en verf.

Knutsel een sieraad

Maak je eigen ‘fibula van Dorestad’: een hele mooie middeleeuwse mantelspeld met edelstenen. Als we straks weer open zijn, kun je hem in het echt komen bekijken op de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland.

Maak een IJstijdpuzzel

Bor en Veer zijn twee kinderen die in de ijstijd leefden, althans, zoals archeologen denken dat ze in de ijstijd hadden kunnen leven. Download de leuke puzzel puzzel onderaan de pagina en kijk hoe Bor en Veer eruit zien.

Bouw een sfinx met Lego

Voor kinderen die van Lego houden: onderaan deze pagina kun je de instructies voor het bouwen van een Egyptische sfinx met Lego downloaden.

Daniel Soliman, conservator collectie Egypte, neemt een kijkje bij een liturgie in de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Amsterdam (duur: 11 minuten)

Sasja van der Vaart-Verschoof reist af naar de vindplaats van het Vorstengraf van Oss (duur: 11 minuten)

Conservator Annemarieke Willemsen neemt je mee naar vroegmiddeleeuws Rijnsburg (duur: 9 minuten)

Conservator David Kertai laat zien welke rol rivierklei speelde in de geschiedenis van mensen (duur: 9 minuten)

Lara Weiss, conservator collectie Egypte, bezoekt de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug (duur: 9 minuten)

Conservator Jasper de Bruin neemt u mee naar Romeins Valkenburg (duur: 12 minuten)

Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke wereld, vertelt over de Laocoöngroep in Haarlem en Rotterdam (duur: 10 minuten)

Vragen?

Onze medewerkers zitten van maandag t/m vrijdag klaar om uw vragen over het museum of de collectie te beantwoorden. Stuur een mail naar .

Topstukken uit onze collectie

Alle topstukken