Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Thuis voor groot en klein

Online is het museum altijd open! Hieronder vind je de leukste dingen om thuis te doen voor kinderen, online pop-up tentoonstellingen, en andere interessante informatie en video’s op een rij.

Voor groot

Pop-up tentoonstellingen

Onze online pop-up tentoonstellingen zijn compacte web-exposities met een knipoog of een interessante invalshoek: over Oudegyptische woorden in het Nederlands, een koninklijke soepterrine, antiek kinderspeelgoed, een bijzondere Romeinse sarcofaag, en nog veel meer onderwerpen. Regelmatig komt er een nieuwe pop-up tentoonstelling bij. Eenvoudig en klein, maar o zo fijn!

Extra – In een van deze tentoonstellingen ziet u de bijzondere souvenirs van de ‘Grand Tour-reizen’. In de achttiende en negentiende eeuw maakten veel jongeren van gegoede komaf na het beëindigen van hun studie een culturele reis naar Italië. Zo’n reis werd een Grand Tour genoemd. RMO-conservator Ruurd Halbertsma, de maker van deze pop up-tentoonstelling, vertelt in een online mini-college over de topstukken van deze souvenirs.

Bezoek het museum via Indoor Street View

U kunt onze museumzalen met de vaste tentoonstellingen virtueel bezoeken via de Indoor Street View-functie in Google Maps. Op deze manier is het mogelijk om vanuit huis een online kijkje te nemen in bijvoorbeeld onze Egyptische of Griekse zalen. De tijdelijke tentoonstellingen zijn helaas niet te zien.

Video’s en nieuws via social media

Op onze Instagram- en Facebookpagina plaatsen we elke week berichten en filmpjes over het museum: museummedewerkers presenteren hun favoriete object uit de collectie, we bieden exclusieve kijkjes in het depot, conservatoren geven online mini-colleges, en nog veel meer.

Online colleges: Neanderthalerwerktuig en reliëfs van Horemheb

In het najaar van 2019 werd bekend dat het Rijksmuseum van Oudheden in het bezit was van een wetenschappelijke topvondst: een vuurstenen Neanderthalerwerktuig. Het ‘mesje’, dat is vastgezet in een soort lijm gemaakt van berkenpek, werd door een amateur-archeoloog gevonden op het strand van de Zandmotor bij Den Haag. Er zijn in heel Europa slechts twee andere vindplaatsen bekend van werktuigen met berkenpek. Conservator Luc Amkreutz vertelt u in een online college meer over deze bijzondere vondst.

De reliëfs uit het graf van generaal Horemheb zijn absolute topstukken in onze Egyptische collectie. Horemheb diende onder de beroemde farao Toetanchamon en liet zijn graf bouwen rond 1330 voor Christus. Exact 45 jaar geleden werd zijn graf herontdekt in het oud-Egyptische grafveld bij het dorp Sakkara. Conservator Daniel Soliman vertelt u vanuit zijn werkplek thuis  over de bijzondere reliëfs afkomstig uit het graf van deze machtige generaal.

Virtuele rondleidingen

Voor klein

Egyptische en Griekse dierenspeurtocht

Met onze Egyptische en Griekse dierenroutes ga je online speuren naar (fabel)dieren in de vaste tentoonstellingen over het oude Egypte en het oude Griekenland. Hiervoor gebruik je Google Street View. Daarmee kun je namelijk in het Rijksmuseum van Oudheden kijken. Download de speurroutes onderaan deze pagina en lees de instructies. Je kunt ook een Egyptisch of een Grieks prijzenpakket winnen!

RMO-spellen

Samen kijken, onderzoeken en tekenen doe je met de activiteitenkaarten van het Rijksmuseum van Oudheden. Teken met elkaar een voorwerp na… uit je hoofd. Of bedenk zelf wat een mysterieus voorwerp zou kunnen zijn, en waar je het lang geleden voor kon gebruiken. Je kunt verschillende activiteitenkaarten (vanaf 7 jaar) downloaden onderaan deze pagina. Veel speelplezier!

Kleurplaten

Voor kinderen die van kleuren houden: onderaan deze pagina kun je vier kleurplaten downloaden. Er zijn platen van o.a. de mummiekist van Toetanchamon, een middeleeuwse mantelspeld en een mammoet uit de ijstijd.

Maak een Romeinse geldbuidel

Met een lap leer of vilt, een koord en een paar kleurige kralen maak je in een handomdraai een Romeinse geldbuidel.

Maak een shabti

De oude Egyptenaren gaven vaak kleine beeldjes mee in het graf van de overledenen. Die konden in het hiernamaals helpen met huishoudelijke klusjes of werken op het land. Maak zelf zo’n shabti van klei en verf.

Knutsel een sieraad

Maak je eigen ‘fibula van Dorestad’: een hele mooie middeleeuwse mantelspeld met edelstenen. Als we straks weer open zijn, kun je hem in het echt komen bekijken op de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland.

Maak een IJstijdpuzzel

Bor en Veer zijn twee kinderen die in de ijstijd leefden, althans, zoals archeologen denken dat ze in de ijstijd hadden kunnen leven. Download de leuke puzzel puzzel onderaan de pagina en kijk hoe Bor en Veer eruit zien.

Bouw een sfinx met Lego

Voor kinderen die van Lego houden: onderaan deze pagina kun je de instructies voor het bouwen van een Egyptische sfinx met Lego downloaden.

Vragen?

Onze medewerkers zitten van maandag t/m vrijdag klaar om uw vragen over het museum of de collectie te beantwoorden. Stuur een mail naar info@rmo.nl.

Topstukken uit onze collectie

Alle topstukken

Bezoek ons: