Twee korte films over wetenschap en technologie

Revoluties zijn niet altijd politieke of sociale gebeurtenissen en ze zijn niet altijd gepland. Maar zelfs onverwachte revoluties, zoals de ontwikkeling van innovaties in wetenschappelijk denken en technologie, kunnen een langdurige impact hebben op de wereld. In twee korte video-featurettes bekijken dr. Marike van Aerde en dr. Annalize Rheeder het concept Revolutions in Science vanuit verschillende invalshoeken.

  • datum: vrijdag 31 maart 2023
  • tijd: 20.00 – 20.30 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Deze avond wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023).

Aanmelden

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze videos thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de videos kunt zien. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Video 1: wetenschappelijke ontwikkelingen

Dr. Marike van Aerde (Universiteit Leiden) zal zich richten op wetenschappelijke ontwikkelingen die de antieke wereld zélf hebben veranderd. Dat doet ze aan de hand van een case study naar revolutionaire medische wetenschap die expertise uit het oude Griekenland, Egypte, India en Perzië verenigde.

Video 2: technologische ontwikkelingen

Dr. Annalize Rheeder (Deutsches Archäologisches Institut, Berlijn) introduceert recente technologische ontwikkelingen die een revolutie teweeg hebben gebracht in het huidige onderzoek naar de antieke wereld. Het heeft geleid tot nauwkeurigere interpretaties van oude archeologische bronnen.

Als onderdeel van de Week van de Klassieken 2023 werpen deze featurettes een interessant licht op het concept van revolutie, vooral met betrekking tot ons begrip van de oudheid.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Marike van Aerde wetenschap

Marike van Aerde tijdens de opnames van de films