Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Livestream-lezing door Eliza Jacobi

RMO-restaurator Eliza Jacobi houdt een livestream-lezing over de restauratie van een zesde-eeuws Egyptisch boek uit de museumcollectie. Ze vertelt over de resultaten van het onderzoek, toont de verschillende stappen van het restauratieproces en laat zien waarom deze codex zo bijzonder is.

  • datum: dinsdag 8 december 2020
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum

De gerestaureerde codex is te zien in de tentoonstelling Verbeelding van Egypte (t/m 28 februari 2021)

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Een zesde-eeuwse codex uit de museumcollectie

In de collectie van het Het Rijksmuseum van Oudheden bevindt zich een complete codex met papyrus bladen uit de zesde eeuw na Chr. Een codex is een gebonden boek uit de late oudheid, ter onderscheid van de papyrusrollen die meestal werden gebruikt. Deze codex is afkomstig uit Egypte en de tekst is geschreven in het koptische schrift. Er staan verschillende magische teksten in.

Resultaten van onderzoek en restauratie

Restaurator Eliza Jacobi heeft in de afgelopen maanden het boek gerestaureerd en materiaal-technisch onderzoek gedaan. In de lezing deelt ze de resultaten van het onderzoek en toont ze de verschillende stappen van het restauratieproces. Daarna laat ze zien waarom de codex zo bijzonder is, en hoe dit exemplaar past in het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van het boek, een schriftdrager die we nog steeds gebruiken.

De restauratie van de codex werd financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting Boek en Wurm en de Van de Mandele Stichting.

Papyrus codex

Restaurator Eliza Jacobi aan het werk met de codex.

Bezoek ons: