Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.
Voorafgaand vindt om 18.30 uur de jaarlijkse algemene ledenvergadering van RoMeO plaats.

Lezing door Lucas Petit

Duizend jaar geleden, op een ochtend vlak voordat het regenseizoen zou beginnen, kwam er een einde aan het leven van een West-Afrikaanse familie. We zouden niets over deze tragedie rond het jaar 1000 hebben geweten, als een internationaal team van archeologen in 2000 en 2001 niet toevallig de resten van een verbrand en ingestort huis had ontdekt, samen met de overblijfselen van enkele vermoorde inwoners. Lucas Petit, nu hoofd collecties en onderzoek bij het Rijksmuseum van Oudheden, was een van de opgravingsleiders en vertelt over deze unieke vondst in het noorden van Burkina Faso.

De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Het jaar 1000.

  • datum: dinsdag 12 maart 2024
  • tijd: 19.30 – 20.30 uur (museum open vanaf 19.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

In het museum of via livestream

U kunt deze RoMeO-lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Voorafgaand: algemene ledenvergadering RoMeO

Voorafgaand aan de lezing vindt in de Leemanszaal de jaarlijkse algemene ledenvergadering van RoMeO plaats, van 18.30 tot 19.30 uur (zaal open vanaf 18.15 uur).

Het grote huis

Het onderzoeksteam, bestaande uit archeologen uit Burkina Faso, België, Duitsland en Nederland, noemde de vindplaats Oursi hu-beero, wat in de lokale taal ‘het grote huis van Oursi’ betekent. Goed bewaarde overblijfselen van huizen uit de IJzertijd (ongeveer van 0 tot 1400 na Chr.) zijn zeer zeldzaam in West-Afrika. Daardoor trok deze vondst niet alleen veel aandacht in Burkina Faso, maar ook daarbuiten. De resultaten van de opgraving bieden een fascinerende kijkje in het leven van een familie van ongeveer duizend jaar geleden. We weten wat de inwoners aten, wat ze droegen, dat ze paarden hadden, op aardvarkens jaagden, gierst verbouwden en onderdeel waren van een uitgebreid handelsnetwerk: de trans-Saharahandel.

Een droevig einde

Lucas Petit vertelt tijdens deze lezing over het dagelijkse leven van de bewoners, de onverwachte en brutale overval, en wat de betekenis van de vindplaats is voor de regio. Oursi hu-beero en het site-museum trekken sinds de ontdekking veel lokale en internationale bezoekers en is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land geworden. Het is echter ook een verhaal met een droevig einde: de regio rond Oursi hu-beero is opnieuw het slachtoffer geworden van brutaal geweld en grootschalige plunderingen.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert vriendenvereniging RoMeO om 19.30 uur een avondlezing in het museum.

Verstuur onderstaand formulier als u de RoMeO-lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Bent u RoMeO-lid?(Vereist)
Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Oursi hu-beero