Podcast met opname in het museum

De reeks Oog op de Oudheid krijgt vanaf maart 2023 de vorm van ‘podcast met publiek’. Tijdens de Week van de Klassieken wordt een pilot-aflevering opgenomen. En u kunt daar bij zijn! Deze eerste aflevering zal kort na de Week van de Klassieken op alle bekende podcastplatforms beschikbaar worden gesteld. In het najaar keert Oog op de Oudheid terug met de eerste serie afleveringen in deze nieuwe vorm.

  • datum: vrijdag 31 maart 2023
  • tijd: 15.00 – 16.30 uur (inloop vanaf 14.45 uur)
  • locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • aanmelden: via het aanmeldformulier

Beleving

In deze pilotaflevering kijken we naar het menselijke perspectief op oorlog: welk leed gaat er schuil achter neutrale historische data? Hoe brengen we dat dichterbij? De achterliggende vraag is: ons wetenschapsideaal gaat uit van het ideaal van afstand tussen wetenschapper en studieobject. Belevingsinitiatieven willen het tegendeel: het overbruggen van deze afstand. De vraag is hoe beleving zich verhoudt tot kennis: is beleving een andere soort van kennis (knowing how tegenover knowing that, bijvoorbeeld), bouwt beleving alleen op wetenschappelijke kennis, of kan beleving ook wetenschappelijke kennis of inzichten opleveren? Of nieuwe onderzoeksvragen opwerpen?

Paneldiscussie

Na een introductie door Jürgen Zangenberg (Universiteit Leiden) volgt een discussie onder leiding van archeoloog Richard Kroes met panelleden Kristel Henquet (docent Klassieke Talen/museumdocent), Henric Jansen (promovendus, Leiden University Centre for the Arts in Society) en Jürgen Zangenberg (hoogleraar Antiek Jodendom en Vroeg Christendom, Universiteit Leiden).

Podcast

Oog op de Oudheid is de eerste podcastaflevering en -serie van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze pilotaflevering zal vanaf donderdag 6 april 2023 op alle bekende platforms te beluisteren zijn.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u de podcastopnames van Oog op de Oudheid wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 2.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Oog op de Oudheid oproep