Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Nieuw onderzoek naar de spijkerschriftteksten uit de Böhl-collectie

Overdracht en onderzoek van de Böhl-collectie

Het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) geeft binnenkort de grootste collectie kleitabletten van Nederland in bruikleen aan het Rijksmuseum van Oudheden: de Böhl-collectie. Een deel van deze spijkerschriftteksten is door wetenschappers van de TU Delft onderzocht met behulp van micro-CT-scans en nucleaire scans. Deze middag presenteren onderzoekers van TU Delft, Universiteit Leiden en NINO de resultaten van het onderzoek in zeven korte presentaties van elk tien tot twintig minuten.

  • datum: woensdag 3 juli 2019
  • tijd: 17.00 – 18.30 uur (inloop vanaf 16.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • toegang: gratis (toon s.v.p. uw Museumkaart bij de kassa)
  • voertaal: Nederlands en Engels

De details van het programma voor deze middag volgen zo spoedig mogelijk.

3100 kleitabletten met teksten in spijkerschrift

De Böhl-collectie is sinds 1951 eigendom van het NINO. Als studiecollectie zijn de spijkerschrifttabletten goed bekend onder assyriologen, maar nog nauwelijks bij het grote publiek. Het NINO heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de totstandkoming van een digitale catalogus van de Böhl-collectie. Van de ca. 3100 kleitabletten met teksten in spijkerschrift was eerder geen compleet overzicht beschikbaar. Samen met de tabletten zelf, zal het NINO een catalogus-database meegeven aan het Rijksmuseum van Oudheden, zodat de kleitabletten ook op de website van het museum getoond kunnen worden.

Onderzoek met nucleaire en micro-CT-scans

Naast de overdracht, die later dit jaar zal plaatsvinden, is er ander spannend nieuws rond de Böhl-collectie. Onderzoekers van de TU Delft hebben proeven gedaan met verschillende manieren van scannen. Met micro-CT-scans en nucleaire scans keken ze virtueel door de klei heen en onderzochten de chemische samenstelling ervan. Zonder ze te beschadigen, leverde dit onderzoek nooit eerder beschikbare informatie over de kleitabletten op.

Aanmelden

Aanmelden voor de presentatiemiddag kan via onderstaand aanmeldformulier. Wilt u nóg iemand aanmelden? Ververs dan de pagina en vul het nieuwe formulier in. Herhaal dit voor elke nieuwe aanmelding.

  • *=verplicht veld
    Nieuwsbrief: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Kleitabletten_collectie_Bohl

Bezoek ons: